MENU
klinika

Mësojeni dhe ju

Ja ndryshimi midis “ilaçit preciz” dhe “ilaçit të personalizuar”

20.02.2020 - 22:17

Ekzistojnë shumë mbivendosje midis termave “ilaç preciz” dhe “ilaç i personalizuar”. Sipas Këshillit Kombëtar të Kërkimit, “ilaçi i personalizuar” është një term më i vjetër me një kuptim të ngjashëm me “mjekësinë precize”.

Sidoqoftë, ekzistonte shqetësimi se fjala “e personalizuar” mund të interpretohej keq për të nënkuptuar se trajtimet dhe parandalimet po zhvillohen në mënyrë unike për secilin individ; në mjekësi precize, përqendrimi është në identifikimin e cilat metoda do të jenë efektive për të cilat pacientët bazuar në faktorët gjenetikë, mjedisorë dhe stilin e jetës.

stoku i ilaceve-konica.al

kolana e librave

Prandaj Këshilli preferoi termin “ilaç preciz” ndaj “ilaç të personalizuar”. Sidoqoftë, disa njerëz ende i përdorin të dy termat në mënyrë të ndërsjellë. Farmakogjenomika është një pjesë e mjekësisë precize. Farmakogjenomia është studimi se si gjenet ndikojnë në reagimin e një personi ndaj ilaçeve të veçanta.

Kjo fushë relativisht e re kombinon farmakologjinë (shkencën e ilaçeve) dhe gjenomikën (studimin e gjeneve dhe funksionet e tyre) për të zhvilluar ilaçe efektive, të sigurta dhe doza që përshtaten me variacionet në gjenet e një personi.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN