MENU
klinika

CNBC/ Katër lojtarët kryesorë

COVID-19/ Tregu i vaksinave “rrëmben” 35 mld dollarë

23.02.2020 - 16:47

Përhapja e koronavirusit po sjell vëmendje në industrinë e vaksinave me rritje të shpejtë. Tregu i vaksinave është rritur gjashtëfish gjatë dy dekadave të fundit, me vlerë më shumë se 35 miliardë dollarë sot, sipas AB Bernstein. Firma tha se industria ka konsoliduar në katër lojtarë të mëdhenj që përbëjnë rreth 85% të tregut: farmacisti britanik GlaxoSmithKline, kompania farmaceutike franceze Sanofi, dhe Merck dhe Pfizer me bazë në SHBA.

“Për çdo dollar të investuar në vaksinim në 94 vendet me të ardhura më të ulëta në botë, kthimi neto është 44 dollarë. Vështirë të thuash të kundërtën”tha Wimal Kapadia, analisti i Bernstein. Kjo oligopol është ndërtuar përmes konsolidimit të konsiderueshëm të tregut, i nxitur kryesisht nga ndërlikimet e zinxhirit të prodhimit dhe furnizimit. Këto kompani janë hedhur në garë për të luftuar koronavirusin vdekjeprurës, duke punuar në programe vaksinash ose ilaçesh. Investitorët kanë qenë duke folur për disa emra bioteknikë mes paqëndrueshmërisë së tregut me shpresën se iniciativat e tyre për zhvillimin e trajtimit dhe parandalimit të koronavirusit mund të realizohen në ndonjë moment.

Sanofi po bashkohet me qeverinë e SHBA për të zhvilluar një vaksinë për virusin e ri, duke shpresuar se puna e saj në shpërthimin e SARS në 2003 mund të përshpejtojë procesin. GlaxoSmithKline tha që këtë muaj është duke u partnerizuar me Koalicionin për Inovacionet e Përgatitjes Epidemike për një program vaksinimi.

Sidoqoftë, çdo trajtim tregtar për koronavirusin mund të ishte vite larg. Ekspertët kanë paralajmëruar pavarësisht përparimeve të fundit, publiku nuk duhet të presë që një vaksinë e koronavirusit të dalë në treg deri në fillim të vitit të ardhshëm. Analisti i Bernstein thotë që Sanofi dhe GlaxoSmithKline të dy kanë një “portofol të qëndrueshëm vaksinash”, duke përfshirë edhe herpes, grip, pertusis dhe vaksina kundër poliomielitit, që do të mbajnë të ardhurat e makinës.

Biznesi i vaksinave të Merck-it gjeneroi $ 8.4 miliardë dollarë të ardhura në vitin 2019, segmenti po rritet me një normë vjetore prej 9% që nga viti 2010, sipas Bernstein. Vaksina e tij ndaj papillomavirusit njerëzor, Gardasil 9 do të jetë “vaksina me shitjet më të mëdha të të gjitha kohërave,” tha Kapadia. “Gardasil 9 do të marrë përsipër tregun e HPV meqë konkurrenca është e kufizuar, furnizimi është ngadalësuesi.

“Vaksinat janë pasuri të jetës së gjatë, kanë pengesa të mëdha për hyrje, zakonisht çmime të qëndrueshme/ në rritje, konkurrencë kryesisht të kufizuar dhe pa shkëmb patentë,” tha Kapadia. Për të qenë të sigurt, ndërsa kompanitë e vaksinave mund të shohin periudha të rritjes së lartë, inovacioni i vërtetë është i nevojshëm për të qenë fitues të një kohe të gjatë në një treg që kërkon kapital të madh dhe përballet me alternativa më të lira nga tregjet në zhvillim, paralajmëroi analisti.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga CNBC

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Fitimi i parë pas 6 javësh

CNBC/ Stabilizohen çmimet e naftës

CNBC/ Ekspertët: Planifikoni tani para se...

“Kina është ende Kinë, ekonomia ende ekonomi”