MENU
klinika

Zbulojini

Disa këshilla për t’i ruajtur të freskëta frutat dhe perimet

25.02.2020 - 13:53

Ruajtja e duhur e ushqimit mund të ju kursejë para dhe të parandalojë që frutat dhe perimet tuaja të prishen shpejt. Është e rëndësishme që të merrni parasysh klimën e vendit ku jetoni, sepse kjo gjithashtu mund të ndikojë në pjekurinë e ushqimit.

 

Sa më i lagësht dhe i nxehtë të jetë vendi, aq më e rrezikshme është për disa perime.

Ne po ndajmë me ju disa këshilla të dobishme për t’i bërë ushqimet tuaja të qëndrojnë të freskëta shumë më gjatë.

  1. Mbuloni bishtin e bananeve me letër plastike ose alumini

Bananet prodhojnë gaz etileni gjatë periudhës së pjekurisë së tyre. Duke i mbuluar kërcellin me letër plastike ose alumini, mund ta parandaloni që ajo të përhapet në pjesët e tjera të frutave.

Do t’i mbajë të freskëta për 4-5 ditë.

  1. Vendosni qepët në çorape prej najloni

Shumë lagështi mund të bëjë që qepët të kalben brenda një kohe të shkurtër. Është më mirë t’i mbani në një vend të freskët me pak dritë. Mund t’i vendosni në çorape najloni që kanë vrima dhe t’i varni për t’i mbajtur më mirë.

Periudha e ruajtjes së tyre mund të zgjatet deri në 6-8 muaj.

  1. Hudhra pëlqen vendet e errëta me pak lagështi

Mënyra ideale për të ruajtur hudhrat është mbajtja e tyre në një enë ose një qese letre që është në një vend të errët dhe të thatë.

Nëse i mbani të paprekura hudhrat ato mund të zgjasin deri në 2 muaj.

  1. Majdanoz, borzilok dhe shparg: vendosini në një enë me ujë dhe lërini ato në temperaturën e dhomës (pa i larë).

Nëse nuk doni t’i vendosni ato në frigorifer, është e rëndësishme t’i mbani në ujë, ashtu si do të bëni me lule.

Në gjendje të mirë, ato mund të zgjasin nga 4 deri në 5 ditë.

  1. Mbani patatet në një vend të errët dhe të freskët

Shmangni vendosjen e tyre në qese plastike. Është më mirë t’i vendosni në qese letre ose rrjetë. Një tjetër mundësi për t’i ruajtur ato mund të jetë një kuti që është e mbuluar me gazetë ose letër thithëse në pjesën e poshtme.

Të ruajtura siç duhet, patatet do të zgjasin 1 deri në 2 javë.

  1. Nëse avokadot nuk janë pjekur, mbulojini ato me gazetë dhe vendosini në një qese letre

Nëse avokadot janë jeshile, vendosja e tyre në frigorifer do të ndalojë procesin e pjekjes. Ju duhet t’i mbështillni me gazetë dhe t’i vendosni brenda një qese letre. Nëse dëshironi që ato të piqen edhe më shpejt, vendosni një banane brenda çantës.

 

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Duhet t'i konsumoni patjetër!

10 ushqimet më të shëndetshme