MENU
klinika

Tensione në tregtinë ndërkombëtare

Ekonomia e Gjermanisë “po çalon”

15.02.2020 - 14:05

Ekonomia gjermane gjatë tre muajve të fundit të 2019, ishte shumë e dobët, sipas shifrave zyrtare. Prodhimi i brendshëm bruto (PBB), prodhimi i përgjithshëm i mallrave dhe shërbimeve, ishte pothuajse i pandryshuar nga tremujori i kaluar.

Gjermania është shumë e ekspozuar ndaj tensioneve në tregtinë ndërkombëtare, dhe shifrat e dobëta të reja pjesërisht pasqyrojnë një rënie në eksportet e huaja. Krahasuar me të njëjtën periudhë në vitin 2018, PBB-ja ishte më e lartë me vetëm 0.4%.Megjithëse pati një zgjerim, rritja u raportua në 0.0% kur u rrumbullakos në një vend dhjetor nga zyra e statistikave gjermane.

Performanca e ngadaltë ishte poshtë pjesërisht në një rënie të eksporteve. Investimet në makineri dhe pajisje gjithashtu ishin “poshtë ndjeshëm” midis tetorit dhe dhjetorit. Zyra e statistikave nuk ofron një shpjegim, por sigurisht që është e mundur që reflekton perspektivën e pasigurt për tregtinë ndërkombëtare.

Një faktor që ka të ngjarë të peshojë mbi firmat prodhuese kur të mendoni nëse të investoni është se çfarë lloj pengesash do të përballen, gjë që mund ta vështirësojë shitjen e mallrave të tyre jashtë vendit.
Eksporti me të vërtetë ka rëndësi për industrinë gjermane.

Vendi është eksportuesi i tretë më i madh i mallrave pas Shteteve të Bashkuara dhe Kinës, të cilat janë të dyja ekonomi shumë më të mëdha. Prodhimi përbën një pjesë më të madhe të aktivitetit ekonomik gjerman sesa për shumicën e ekonomive të tjera të zhvilluara: 20% krahasuar me 9% për Mbretërinë e Bashkuar, për shembull, dhe 10% për SHBA.

Gjermania është shumë e ekspozuar ndaj tensioneve në tregtinë ndërkombëtare që janë shfaqur, ose të paktën të bëhen më të forta, pasi që Presidenti amerikan Donald Trump mori detyrën. Kjo lidhej drejtpërdrejt me tarifat e reja që administrata e tij kishte aplikuar në tarifat e aluminit dhe çelikut, dhe indirekt me luftën tregtare midis SHBA dhe Kinës.

konica ekonomiakonica ekonomia mobile

Për shkak se të dy vendet janë tregje të rëndësishme për industrinë gjermane, çdo dëm që ata i shkaktojnë njëri-tjetrit mund të ndikojë në shitjen e mallrave gjermane. Gjermania do të ishte gjithashtu e prekshme nëse Presidenti Donald Trump do të vepronte nën kërcënimin e tij për të vendosur tarifa 25% për importet e makinave nga Bashkimi Evropian.

Rritje e dobët ekonomike
Rritja ekonomike në Gjermani ka qenë relativisht e dobët gjatë dy viteve të fundit. Ka pasur dy të katërtat kur PBB-ja ka rënë. Sidoqoftë, këto nuk kanë ndodhur në mënyrë të njëpasnjëshme, kështu që nuk ka pasur asnjë recesion pasi termi shpesh përcaktohet – dy të katërtat e rritjes negative. Eurozona më e gjerë gjithashtu është prekur dhe kjo u nënvizua nga shifrat e reja të publikuara nga zyra e statistikave të BE-së, Eurostat. Ajo konfirmoi vlerësimin e saj të mëparshëm se eurozona menaxhoi rritje prej vetëm 0.1% në tremujorin e fundit të 2019.

Gjermania është ekonomia më e madhe e zonës, kështu që shifrat e eurozonës janë, si çështje aritmetike, duke u zvogëluar kur Gjermania ka një periudhë të dobët. Por dy ekonomitë e ardhshme më të mëdha gjithashtu patën një fund të keq për vitin e kaluar. Të dy, Italia dhe Franca panë që ekonomitë e tyre kombëtare u tkurren.

Pika të ndritshme
Megjithatë, ka disa pika të ndritshme në eurozonë. Irlanda ka qëndruar në këmbë me një rritje të fortë për ca kohë, megjithëse ende nuk ka shifra në dispozicion për periudhën më të fundit. Ndërsa Gjermania dhe Eurozona mund të kenë patur një periudhë rënie në drejtim të rritjes, punësimi ka qenë më inkurajues. Shifrat e reja tregojnë një rritje prej 0.3% të numrit të njerëzve që kanë punë në eurozonë.

Gjermania ka një nga nivelet më të ulëta të papunësisë në botë. Eurozona në tërësi është më e lartë, dhe disa vende, veçanërisht Spanja dhe Greqia ende kanë një problem serioz. Por, si për eurozonën, ashtu edhe për ato kombe, papunësia ka rënë larg niveleve të arritura në dekadën e fundit.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.ak nga BBC

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Sa është rritur vlera e importeve

Importuesit më të mëdhenj në botë për 2018