MENU
klinika

Studimi i ri

Fekondimi In Vitro, ja cilët janë donatorët më të mirë

16.02.2020 - 13:04

Vezët e dhuruara të freskëta duket se janë më të mira për fekondimin in vitro (IVF) sesa ato të ngrira, sugjeron një studim i ri.

Vezët e donatorëve ofrojnë mundësinë më të mirë të suksesit për shumë gra që i nënshtrohen IVF, sipas autorëve. Por nuk ishte e qartë nëse përdorimi i vezëve të freskëta ose të ngrira të donatorëve në IVF përmirëson shanset e suksesit, kështu që një ekip nga Universiteti i Kolorados dhe Universiteti Duka analizuan gati 30,000 cikle IVF duke përdorur vezë donatorësh gjatë tre viteve. Vezët e freskëta kishin një gjasë shumë më të lartë të implantimit dhe lindjes sesa vezët e ngrira, zbuloi studimi. Krahasuar me vezët e ngrira, vezët e freskëta shoqëroheshin me një shans 25% më të mirë të lindjes së gjallë dhe një shans 10% më të lartë për rezultate të mira.

Vezët e freskëta shoqëroheshin gjithashtu me një shans 37% më të madh të lindjeve të shumta.


Autorët thanë se mbështet praktikën në rritje të transferimit të një embrioni të vetëm gjatë IVF për të ndihmuar në shmangien e lindjeve të shumta dhe ndërlikimeve që ato shpesh shkaktojnë tek nëna dhe fëmija, sipas autorëve të studimit. Gjetjet u botuan në 6 shkurt në revistën Obstetrics & Gynecology.

“Tani mund të themi me besim se zgjedhja për të përdorur vezë të freskëta të donatorëve së bashku me transferimin e një embrioni të vetëm në vend të embrioneve të shumta do të sigurojë shanset më të mira për një nënë të shëndetshme dhe një fëmijë të shëndetshëm”, tha autori i moshuar Dr.Allek Polotsky në një Universitet të Kolorados publikim i lajmeve Ai është shefi i Divizionit të Endokrinologjisë Riprodhuese në Shkollën e Mjekësisë në Universitetin në Aurora.

Midis 1% dhe 2% të të gjitha lindjeve në Shtetet e Bashkuara ndodhin përmes IVF, dhe më shumë se 24,000 gra amerikane përdorin vezë të dhuruara çdo vit, sipas Qendrave të Sh.B.A-së për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

 

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Për të gjitha ju që dëshironi të bëheni nëna...

10 fakte të habitshme lidhur me fertilizimin In Vitro