MENU
klinika

Mësojini patjetër!

Fëmijët me një veshkë të vetme? Ja çfarë duhet të dinë prindërit…

13.02.2020 - 16:27

Ashtu si sytë dhe mushkëritë, edhe veshka shumica prej nesh kanë nga dy.

Sidoqoftë, 1 në 1000 foshnje lindin me vetëm një veshkë funksionuese. Në të kaluarën, shumica e individëve nuk e dinin që kishin një veshkë dhe nuk kishin ndonjë problem shëndetësor. Sot shumica e grave kanë një ultratingull gjatë shtatëzanisë  dhe shumica e foshnjave me një veshkë të vetme zbulohen para se të lindnin. Një grup edhe më i madh i foshnjave kanë vetëm një veshkë që funksionon për shkak të keqformimit të rëndë ose pengimit të veshkës tjetër.

Pse ndodh kjo?

Për shumicën e foshnjave me një veshkë të vetme, nuk e dimë pse ndodh kjo. Herë pas here, është pjesë e një problemi më të madh me organet e tjera të prekura, të quajtur një sindromë. Për shumicën dërrmuese të foshnjave, nuk mund të gjendet asnjë shkak i identifikueshëm, megjithëse herë pas here mund të shoqërohet me diabetin e nënës dhe medikamente të caktuara të marra gjatë shtatëzënësisë. Kjo është një nga arsyet e marrjes së kujdesit të hershëm para lindjes.

A është gjenetike?

Për shumicën e familjeve të një fëmije me një veshkë të vetme, rreziku i një fëmije të dytë me një problem të ngjashëm është shumë i ulët, por kjo duhet të diskutohet me pediatrin ose obstetrin i cili mund t’ju referojë tek një këshilltar i gjenetikës.

Cilat janë problemet afatgjata për një person me një veshkë të vetme?

Shumica e njerëzve me një veshkë të vetme bëjnë jetë të plotë dhe normale, me kusht që veshkat të jenë normale. Kjo është arsyeja pse një person me dy veshka mund të dhurojë një veshkë një personi me dështim të veshkave. Një veshkë e vetme e shëndetshme rritet zakonisht më shpejt se një veshkë normale dhe do të jetë më e madhe se një veshkë normale. Kjo rritje shtesë është e mirë dhe ndihmon veshkën e vetme të bëjë punën e dy veshkave. Sidoqoftë, veshka e vetme nuk është formuar gjithmonë si duhet.

Pediatri i fëmijës do të kryejë teste për të zbuluar ndonjë problem me atë veshkë.

Këto mund të përfshijnë:
Testet e gjakut për të kontrolluar funksionin e asaj veshkë.
Studime Imazherike një eko për tu siguruar që indi i veshkave duket normal dhe nuk ka shtrirje ku urina mblidhet në veshkë.
Voiding cistourethrogram (VCUG) për tu siguruar që urina nuk do të kthehet në veshka kur foshnja zbrazet ose ka ndonjë bllokim të rrjedhjes nga fshikëza.
Studimi i mjekësisë bërthamore për të kontrolluar funksionin e veshkave dhe për t’u siguruar që urina po del nga veshka dhe në fshikëz normalisht.

Presioni i gjakut dhe kontrollet e urinës
Disa individë me një veshkë të vetme mund të zhvillojnë probleme të veshkave më vonë në jetë, të tilla si presioni i lartë i gjakut ose proteina në urinë. Akademia Amerikane e Pediatrisë (AAP) rekomandon që foshnjat dhe fëmijët me një veshkë të vetme duhet të kontrollojnë presionin e tyre të gjakut çdo vit dhe urina e tyre të testohet për proteina, si pjesë e kujdesit të tyre rutinë . Të rriturit me një veshkë të vetme duhet të kenë kontrolle periodike të presionit të gjakut dhe urinës.

veshkat te shendetshme-konica.al

Po në lidhje me të luajtur sport?
Për fat të mirë, veshkat janë të vendosura thellë në trup dhe kanë më pak të ngjarë të lëndohen në krahasim me kokën, shpretkën ose mëlçinë.

AAP rekomandon që fëmijët dhe adoleshentët me një veshkë të vetme të lejohen të luajnë sporte. Ky vendim, megjithatë, duhet të bazohet në disa faktorë, siç janë:

Këshillat e pediatrit
Gjendja aktuale e fëmijës
Sporti në të cilin po merr pjesë
Pozicioni që ai do të luajë
Niveli i konkurrencës
Pjekuria e fëmijës
Madhësia relative e pjesëmarrësve të tjerë në sportet e kontaktit / përplasjes
Disponueshmëria e pajisjeve mbrojtëse
Nëse sporti mund të modifikohet për të lejuar pjesëmarrje më të sigurt
Aftësia e trainerit të fëmijës për të kuptuar dhe pranuar rreziqet e përfshira në pjesëmarrje
Mbështjellja e krijuar posaçërisht për të mbrojtur veshkën duhet gjithashtu të merret në konsideratë kur merret ky vendim, megjithëse dihet pak për efektivitetin e tij.

Çfarë duhet të bëjnë prindërit e një fëmije me një veshkë të vetme?
Fëmijët me një veshkë të vetme nuk duhet të trajtohen ndryshe nga fëmijët e tjerë. Ata nuk kanë nevojë për dieta speciale. Ata, si fëmijët me dy veshka, kanë nevojë për kujdes të rregullt të fëmijëve, siç rekomandohet nga AAP.