MENU
klinika

Ja ç'thotë mjeku

Foshnja ime vjell shumë. A është kjo një shenjë e një problemi?

08.02.2020 - 14:36

Për shkak se shumë sëmundje të zakonshme të fëmijëve mund të shkaktojnë të vjella, duhet të prisni që fëmija  të ketë këtë problem disa herë gjatë këtyre viteve të para.

Zakonisht mbaron shpejt pa trajtim, por kjo nuk e bën më të lehtë për tu parw. Ajo ndjenjë e pafuqisë së kombinuar me frikën se diçka serioze mund të jetë e gabuar dhe dëshira për të bërë diçka për ta bërë atë më mirë mund të ju bëjë të tensionuar dhe në ankth.

Për të ndihmuar të qetësoni mendjen, mësoni sa më shumë që të keni mundësi për shkaqet e të vjellave dhe çfarë mund të bëni për të trajtuar fëmijën tuaj kur ndodh.

Para së gjithash, ekziston një ndryshim midis të vjellave reale dhe thjesht pështymjes. Të vjellat janë hedhja me forcë e përmbajtjes së stomakut përmes gojës. Pështymja lart (më së shpeshti shihet tek foshnjat nën një vjeç) është rrjedhja e lehtë e përmbajtjes së stomakut nga goja, shpesh me një gromwsimw.

Të vjellat shfaqen kur muskujt e barkut dhe diafragma kontraktohen fuqishëm ndërsa stomaku është i qetë. Ky veprim refleks nxitet nga “qendra e të vjellave” në tru pasi të jetë stimuluar nga:

kur mbyten bebet-konica.al

Nervat nga stomaku dhe zorrët kur trakti gastrointestinal është irrituar ose fryrë nga një infeksion ose bllokim
Kimikatet në gjak (p.sh., ilaçet)
Nxitje psikologjike nga pamjet shqetësuese ose erërat
Stimuli nga veshi i mesëm (si në të vjellat e shkaktuara nga sëmundja në lëvizje)