MENU
klinika

Shkaqet më të zakonshme

Humbja e dëgjimit tek adolëshentët…

16.02.2020 - 13:21

Shumë prindër do të bien dakord që adoleshentët e  thjesht nuk dëgjojnë. Po sikur të ndodhë sepse ata nuk mund të dëgjojnë?

Pediatrit kanë vërejtur që përdorimi i kufjeve të veshit mund të dëmtojë dëgjimin e adoleshentëve. Akademia Amerikane e Pediatrisë (AAP) dëshiron të parandalojë këtë lloj të humbjes së dëgjimit dhe po rekomandon adoleshentët për shfaqjen e dëmtimit të dëgjimit me tone më të larta për të zbuluar nëse kanë humbje dëgjimi me frekuencë të lartë.

Fëmijët e ekspozojnë veten ndaj zhurmës përmes mediave elektronike që shpesh është më e lartë se ajo që lejohet me ligj në një vend pune, sipas Joseph F. Hagan Jr., M.D., FAAP, bashkë-redaktor i AAP Bright Futur es Guid Guid. “Ne e dimë se kjo shkakton probleme me humbjen e dëgjimit me frekuencë të lartë.”
Testet e rekomanduara të dëgjimit për fëmijë dhe adoleshentë më të mëdhenj:

Fëmijët duhet të testohen në tre mosha:
11-14 vjeç
15-17 vjeç
18-21 vjeç

Testi përfshin që pacienti të dëgjojë një seri zhurmash  përmes kufjeve për të përcaktuar nëse mund të dëgjojë një sërë fushesh. Një në gjashtë adoleshentë ka humbje dëgjimi me frekuencë të lartë, sipas një studimi. Ky lloj i humbjes së dëgjimit është shkaktuar nga ekspozimi ndaj zhurmave me zë të lartë, siç është muzika e luajtur përmes kufjeve. Autorët e një studimi tjetër u befasuan kur zbuluan se tingulli i një balone që shfaqet është më i zhurmshëm sesa i një arme gjahu kur qëllon . Të dy janë mjaft me zë të lartë për të shkaktuar humbjen e dëgjimit. Ata paralajmëruan që dëmtimi i dëgjimit është i ngjashëm me dëmtimin e diellit. Shumë zhurmë mund të shkaktoj dëm me kalimin e kohës.

testet e degjimit-konica.al

Çfarë  mund të bëjnë më shumë prindërit?
Prindërit mund të ndihmojnë në parandalimin e humbjes së dëgjimit duke mësuar zakone të sigurta të dëgjimit. Fëmijët duhet të bëjnë pushime pas një ore dëgjimi dhe ta kthejnë volumin në rreth 60% në leximet audio. Të rinjtë duhet të jenë në gjendje të dëgjojnë biseda që ndodhin rreth tyre ndërsa dëgjojnë muzikën, sipas AAP.

“Ajo që unë u them pacientëve të mi është: ” Nëse dhemb, ka një arsye që të dhemb.

Mos neglizhoni asnjë simptomë pasi mund të jetë shumë vonë.