MENU
klinika

Një histori e pazakontë

“Isha 20-vjeç kur përjetova për herë të parë aritminë”

16.02.2020 - 13:00

Unë së pari fillova të provoj episodet e Takikardisë Supraventrikulare SVT në fillim të moshës 20 vjec. Episodet e aritmisë zgjasnin afërsisht 60 sekonda, dhe pastaj zemra do të ngadalësohej përsëri në ritmin normal. Mund të ndodhin kudo, zakonisht kur pushoja.

Stresi dhe sëmundja do të shkaktonin një sulm. Ata ndodhën shumë rrallë në fillim, një herë në 6 muaj ose pak më shumë. Unë nuk u shqetësova shumë në atë kohë, kështu që nuk kërkova këshilla mjekësore. Unë isha 26 vjeç kur mbeta shtatzënë me vajzën time të parë. Zemra filloi të ‘garonte’ pak më shpesh se sa e zakonisht. Ia përmenda mamit tim në takimin tjetër; isha rreth 35 javë shtatzënë në këtë fazë.

Nëna më referoi për të parë një Doktor në klinikën e lindjes. Unë vazhdova ta shikoja, ndërsa këtë herë isha afër datës së duhur. Ritmi i zemrës ishte  i shpejt kur pushova. Mjeku donte që unë të bëja një vizitë në departamentin e Kardiologjisë në spital, për teste të mëtejshme. Kam bërë një vizitë në  Kardiologji dhe bëra një EKG, ekokardiogram dhe testet e gjakut. Fola me mjekun, i cili nxorri me një diagnozë të SVT dhe një monitor që duhej ta mbaja në trup për një javë. Të gjitha provat dolën  normale, madje edhe në monitorin që mbaja veshur për 5 ditë. Pas lindjes së vajzës, disa muaj më vonë, fillova të provoj përsëri episode të rastit SVT. Unë u ktheva në spital . Më dërguan përsëri për teste, këtë herë teste gjaku për tiroide dhe një EKG tjetër. Të gjitha dolën normale. Unë vazhdova si normalisht , me besimin se kam SVT, është shumë e zakonshme në gratë e moshës time, dhe unë mund të jetoj me të pa ndonjë problem.

Më pas ngela përsëri shtatzanë .Këtë herë, nuk kisha probleme me rrahjet e zemrës gjatë shtatëzanisë. Pas ditëlindjes së vajzës  në 2013, fillova të provoj më shumë episode të SVT. Një mbrëmje, vazhdoja të ndjeja episodet që po ndodhnin njëra pas tjetrës, ishte vërtet e çuditshme. Kam arritur të mos u frikësohem dhe të qëndroj e qetë derisa të kthehen në normalitet . Në shtator të vitit të kaluar, sapo kisha vënë vajzën  më të madhe në shtrat. Aritmitë filluan dhe nuk u ndalën. Unë u përpoqa të mbaja frymën, të marrë frymë thellë të ngadaltë, të ulem në divan – por asgjë nuk ndihmoi. E dija se duhej të kërkoja ndihmë menjëherë.

Burri im ishte në punë dhe nuk do vinte në shtëpi deri në orën 1 të mëngjesit. I telefonova atij dhe i thashë që nuk po ndihesha mirë, zemra ime po “vraponte”. Ai nuk mund të largohej nga puna, kështu që unë telefonova një mike që jeton në fshatin tim. Ajo telefonoi ambulancën . Më mori, dhe pas mbërritjes kisha një rrahje zemre prej 185 për minutë . Më futën në një serum , pasi menduan se isha dehidratuar dhe u bënë më shumë teste gjaku. Doli se kisha nivel të  ulët kaliumi . Ata më dhanë bllokues beta dhe më nxorrën nga spitali . Vazhdova të merrja bllokues beta, të cilët kontrollonin rrahjet e zemrës.

aritmi

Pashë Kardiologun në klinikë dhjetorin e kaluar. Ai më dha 4 mundësi: 1) Vazhdoni të merrni bllokuesit beta; 2) Lini bllokuesit aktual beta dhe merrni një veprim të shpejtë kur të marr një episod të SVT; 3) Ndaloni beta bllokuesit plotësisht 4) Bëni ablacion kateter. Zgjodha për ablacion (aparat që rregullon ritmin e zemrës) .

Ata gjetën zonën e problemit në qendër të zemrës time dhe e sistemuan  atë. Sipas mjekut që bëri ablacionin, kjo është zona më e zakonshme në të cilën ndodh SVT.

Deri më tani, jam ndjer vërtet mirë. Unë do ta rekomandoja ablacionin për këdo që e konsideron atë për SVT.