MENU
klinika

Studimi i ri

Kjo lojë lehtëson simptomat e pacientëve me Parkinson

27.02.2020 - 15:21

Një lojë ping-pongu mund të jetë më shumë sesa thjesht argëtuese: Hulumtimet e reja sugjerojnë se mund të shuajnë simptomat në pacientët me Parkinson.

Studimi i vogël zbuloi se pacientët me çrregullimin e lëvizjes kishin përmirësime të konsiderueshme në një gamë të gjerë të simptomave pasi morën pjesë në një program stërvitjeje ping pongu gjashtëmujor.

“Ping pong, është një formë e ushtrimeve aerobike që është treguar në popullatën e përgjithshme për të përmirësuar koordinimin e syve të dorës, mprehjen e reflekseve dhe stimulimin e trurit”, tha Dr. Ken-ichi Inoue, nga Fukuoka Universiteti në Japoni. “Ne kemi dashur të ekzaminojmë nëse njerëzit me sëmundjen e Parkinsonit do të shohin përfitime të ngjashme që mund të zvogëlojnë disa nga simptomat e tyre,” shpjegoi Inoue. Studimi përfshinte 12 pacientë, me moshë mesatare 73 vjeç, të cilët kishin sëmundje të butë dhe të moderuar të Parkinsonit dhe ishin diagnostikuar me sëmundje për një mesatare prej shtatë vjet.

Pacientët u vlerësuan për simptoma dhe ashpërsi të simptomave, dhe më pas ata luanin ping pong një herë në javë për gjashtë muaj. Gjatë çdo seance javore pesë-orëshe, ata bënin ushtrime shtrënguese të ndjekura nga ping pongu me udhëzime nga një lojtar me përvojë. Programi u zhvillua nga lojtarë me përvojë të ping-pongut në departamentin e universitetit të shkencës sportive, posaçërisht për pacientët e sëmundjes së Parkinsonit. Gjashtë  muaj pasi filluan programin ping pong, pacientët patën përmirësime të ndjeshme në të folur, shkrim dore, duke u veshur, duke dalë nga shtrati, duke ecur, të shprehurit të fytyrës, sjellje, ngurtësi, ngadalësi në lëvizje dhe dridhje të duarve, sipas raportit. Studiuesit vunë në dukje disa kufizime të studimit: Pacientët që luanin pingpong nuk u krahasuan me pacientët që nuk luanin sport, dhe pacientët u vlerësuan nga një specialist i vetëm. “Ndërsa ky studim është i vogël, rezultatet janë inkurajuese sepse ato tregojnë që ping pong – një formë relativisht e lirë e terapisë – mund të përmirësojë disa simptoma të sëmundjes së Parkinsonit,” tha Inoue në një njoftim për lajmet e akademisë. “Një studim shumë më i madh tani është duke u planifikuar për të konfirmuar këto gjetje.”

Studimi është planifikuar të paraqitet në takimin vjetor të Akademisë Amerikane të Neurologjisë në Toronto, të mbajtur nga 25 Prill deri në 1 Maj. Ky studim konsiderohet paraprak deri sa të botohet në një ditar të rishikuar nga bashkëautorët.