MENU
klinika

Studimi

Ky veprim do t’ju mbrojë nga diabeti!

23.02.2020 - 16:06

Marrja e ilaçeve siç është përshkruar ul në mënyrë të konsiderueshme rrezikun e pacientëve me lupus për të zhvilluar diabet, zbulon një studim i ri.

Diabeti i tipit 2 është një ndërlikim i zakonshëm i lupus, një sëmundje autoimune që mund të shkaktojë inflamacion të dëmshëm në shumë organe, si dhe skuqje, lodhje dhe dhimbje në nyje.

Për studimin e ri, studiuesit analizuan katër vjet të dhëna për afro 1.500 pacientë me lupus në British Columbia, Canada, dhe zbuluan se ata që ndoqën regjimin e tyre të ilaçeve kishin shumë më pak të ngjarë të zhvillonin diabetin tip 2.

Në veçanti, ata që morën vazhdimisht ilaçe antimalariale si hidroksilklorina kishin 39% shanse më të ulëta të zhvillimit të diabetit, sipas studimit të publikuar kohët e fundit në Arthritis Care & Research.

kolana e librave

“Barnat antimalariale përdoren në mënyrë aktive për të trajtuar simptomat e lupusit afatgjatë,” tha autori i vjetër Mary de Vera, një profesor i shkencave farmaceutike në Universitetin e Kolumbisë Britanike, në Vankuver. “Tani ne e dimë që ato gjithashtu mund të mbrojnë në mënyrë të konsiderueshme pacientët nga diabeti i tipit 2, nëse merren siç përshkruhet për kohëzgjatjen e kërkuar.”

Për të zvogëluar rrezikun e tyre nga diabeti, pacientët me lupus duhet të marrin ilaçet e tyre të paktën 90% të kohës, sipas studiuesve.

“Nuk është e mjaftueshme për të marrë ilace disa herë, ju duhet t’i merrni ato me besnikëri,” tha de Vera. “Gjetjet tona sugjerojnë që përfitimet varen nga aderimi i planit të trajtimit për aq kohë sa kërkohet.”

Studimet e mëparshme treguan se midis 43% dhe 75% të pacientëve me lupus nuk marrin ilaçet e tyre siç përshkruhen, tha ajo. “Ajo që ne nuk e dinim ishte se çfarë ndikimi kishte te diabeti, i cili është një ndërlikim serioz. Tani, për herë të parë, kemi një ide të mirë,” shtoi de Vera. Lupus prek të paktën 5 milion njerëz në të gjithë botën. Nuk ka kurë të njohur.