MENU
klinika

Kujdes!

Infeksioni ju shkakton frymëmarrje të shpeshtë?!

18.02.2020 - 12:39

Sepsis është një gjendje potencialisht kërcënuese për jetën, e shkaktuar nga reagimi i trupit ndaj një infeksioni. Trupi normalisht lëshon kimikate në rrjedhën e gjakut për të luftuar një infeksion.

Sepsis ndodh kur reagimi i trupit ndaj këtyre kimikateve është jashtë ekuilibrit, duke shkaktuar ndryshime që mund të dëmtojnë sistemet e shumta të organeve. Nëse sepsis përparon në shok septik, presioni i gjakut bie ndjeshëm. Kjo mund të çojë në vdekje.

Sepsisi shkaktohet nga infeksioni dhe mund t’i ndodhë kujtdo. Sepsis është më e zakonshme dhe më e rrezikshme në:

Të rritur të moshuar
Gratë shtatzëna
Fëmijë më të vegjël se 1 vjeç
Njerëzit që kanë gjendje kronike, të tilla si diabeti, sëmundjet e veshkave ose mushkërive, ose kanceri
Njerëzit që kanë dobësuar sistemin imunitar

Trajtimi i parakohshëm i sepsis, zakonisht me antibiotikë dhe sasi të mëdha të lëngjeve intravenoze, përmirëson shanset për mbijetesë.

Shenjat dhe simptomat e sepsis
Për tu diagnostikuar me sepsis, duhet të keni një infeksion të mundshëm ose të konfirmuar dhe të gjitha shenjat e mëposhtme:

kolana e librave

Ndryshimi në statusin mendor
Një numër i ulët në një lexim të presionit të gjakut – i quajtur edhe presioni sistolik – që është më pak se ose i                barabartë me 100 milimetra merkur (mm Hg)
Shkalla e frymëmarrjes më e lartë se ose e barabartë me 22 frymëmarrje në minutë

Shenjat dhe simptomat e shokut septik

Sepsis mund të përparojë drejt shokut septik kur ndryshime të caktuara në sistemin e qarkullimit të gjakut, qelizat e trupit dhe si trupi përdor energjinë bëhen më anormale. Shoku septik ka më shumë të ngjarë të shkaktojë vdekje sesa vet sepsis. Për tu diagnostikuar me shok septik, duhet të keni një infeksion të mundshëm ose të konfirmuar dhe të dy kushtet që vijojnë:

Nevoja për ilaçe për të ruajtur presionin e gjakut më të madh se ose e barabartë me 65 milimetra merkur (mm Hg).
Nivele të larta të acidit laktik në gjak (laktat në serum) pasi të keni marrë një zëvendësim adekuat të lëngjeve. Të keni shumë acid laktik në gjak do të thotë që qelizat nuk po përdorin oksigjen siç duhet.
Më shpesh, sepsis ndodh tek personat që janë shtruar në spital ose që janë shtruar kohët e fundit në spital. Njerëzit në njësinë e kujdesit intensiv janë veçanërisht të prekshëm nga zhvillimi i infeksioneve, të cilat më pas mund të çojnë në sepsis.

Nëse zhvilloni shenja dhe simptoma të sepsis pas operacionit ose pasi të jeni shtruar në spital, menjëherë kërkoni kujdes mjekësor.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Keti ka diçka për të treguar

“Në fillim, mendova se kisha thjesht grip”

Sezoni erdhi, aplikojini menjëherë!

5 hapa të thjeshtë për t’u mbrojtur nga gripi

Metoda natyrale... për ty dhe githë familjen

3 receta për t’u shëruar nga gripi…me mjaltë