MENU
klinika

Disa këshilla

Një test që tregon nëse trupi juaj është i shëndetshëm

25.02.2020 - 12:58

Rreziku për t’u sëmurur rritet në mënyrë drastike ndërsa plakemi dhe sistemi ynë imunitar bëhet më i dobët, sipas mjekëve. Ndërsa rekomandohet që të bëni një kontroll të plotë fizik çdo 2 vjet, këtu janë disa teste të shpejta që mund të provoni në shtëpi.

Këto do të zgjasin vetëm 30 sekonda dhe do t’ju njoftojnë nëse gjithçka është në rregull me trupin tuaj apo jo.

Ne kemi përpiluar një listë të  testeve super të shpejtë që do t’ju tregojnë nëse ka nevojë për ju të vizitoni një specialist ose nëse nuk ka asgjë për t’u shqetësuar.

  1. Shtypni anët e thonjve

Me gishtin e madh të djathtë dhe gishtin tregues, bëni presion në pjesën e sipërme të gishtërinjve të duarve të majta duke shtypur anët e thonjve. Filloni me gishtin e madh dhe mbajeni për 3-5 sekonda. Pas kësaj, vazhdoni në gishta të tjerë dhe përsërisni të njëjtën gjë.

Pasi të hiqni presionin, gjaku duhet të kthehet duke nxituar përsëri jo më shumë se 2 sekonda. Nëse ndodh, trupi juaj ka rrjedhë të mjaftueshme të gjakut. Gishtat tuaj janë të lidhur ngushtë me organet tuaja të brendshme dhe nëse testi i mësipërm ishte i dhimbshëm për ju, mund të ketë diçka të gabuar. Ja se çfarë do të thotë dhimbje në gishta të ndryshëm, sipas ekspertëve:

Gishti i madh: Nëse shtypja e gishtit të madh ishte e dhimbshme për ju, kjo mund të jetë një shenjë e një problemi në mushkëri.

Gishti tregues: Lidhur ngushtë me zorrën tuaj të madhe, dhimbja në këtë gisht është një tregues i problemeve të zorrës së trashë dhe kapsllëkut.

Gishti i mesëm: Dhimbja në gishtin tuaj të mesëm është një shenjë e problemeve në zemër.

Gishti i unazës: Gishti i unazës është thellësisht i lidhur me zemrën tuaj dhe nëse shtypja e sipërme e saj ishte e dhimbshme për ju, mund të jetë një shenjë e çështjeve të zemrës.

Gishti i vogël: Dhimbja në gishtin tuaj të vogël tregon probleme me zorrën e vogël.

  1. Bëjeni dorën grusht

Për këtë provë, bëni një grusht dhe mbajeni dorën në të njëjtin pozicion. Pas 30 sekondash, hapni grushtin tuaj dhe do të vini re që pëllëmba juaj është bërë e bardhë. Kur bëni një grusht, enët e gjakut shtrydhen, duke kufizuar rrjedhën e gjakut në dorën tuaj.

Nëse pasi të keni hapur dorën, gjaku kthehet shpejt, kjo do të thotë që enët e gjakut po funksionojnë mirë dhe ju jeni të shëndetshëm. Nga ana tjetër, nëse kërkon pak kohë që pëllëmba të kthehet përsëri në të kuqën e saj të zakonshme, mund të jetë një shenjë e arteriosklerozës.

  1. Zgjat muskujt e shpinës

Shtrihuni me fytyrën tuaj përballë dyshemesë.

Mbajini të dy krahët drejt e pranë.

kolana e librave

Mbajeni këmbën e majtë shtrirë dhe ngrini ngadalë këmbën e djathtë lart.

Përkuleni këmbën në gju dhe mbajeni këtë pozicion për 30 sekonda.

Nëse e bëni këtë me sukses, trupi juaj është i shëndetshëm. Por, nëse testi ishte i dhimbshëm për ju, mund të keni një problem me një nga muskujt më të fortë në trupin tuaj.

  1. Mbani këmbët lart për 30 sekonda

Shtrihuni, përballë dyshemesë.

Mbaji krahët drejt e pranë në tokë.

Ngrini të dy këmbët lart, ndërsa mbani trupin të qetë.

Mbajeni këtë pozicion për 30-35 sekonda.

Nëse keni qenë në gjendje të bëni sa më sipër, pa shtrënguar këmbët ose pa lëvizur ato, trupi juaj është i shëndetshëm. Nga ana tjetër, nëse e keni parë këtë detyrë të vështirë, mund të ketë diçka të gabuar me barkun tuaj ose shpinën.

  1. Ngrini lart pjesën e sipërme të trupit dhe qëndroni në këtë pozicion

Shtrihuni me trupin tuaj përballë dyshemesë.

Ngrijeni pak trupin tuaj të sipërm, përfshirë duart tuaja.

Mbajeni këtë pozicion për 30-35 sekonda.

Nëse e kaloni këtë test pa vështirësi, trupi juaj është i shëndetshëm. Nëse dështoni, mund të ketë një problem me shpinën.

 

 

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


"Fakte shëndetësore" kontradiktore

5 Mitet e ushqimit të shëndetshëm