MENU
klinika

Veçanërisht zemrën...

Pijet me sodë dhe sheqer dëmtojnë nivelin e kolesterolit

27.02.2020 - 15:32

Pijet e ëmbëlsuara me sheqer mund të luajnë rol në shkatërrimin e nivelit të kolesterolit dhe triglicerideve, gjë që rrit rrezikun për sëmundje të zemrës dhe goditje në tru, zbulon një studim i ri.

Konkretisht, pirja e më shumë se 12 ounces (1 kanaçe standarde) e sodës me sheqer ose pijeve frutore në ditë mund të mos bëj mirë për shëndetin kardiovaskular, thonë studiuesit.

“Mendoni para se të pini. Ka prova grumbulluese që lidhin pijet e ëmbëlsuara me sheqer me rezultatet e pafavorshme shëndetësore, dhe ky mesazh është i qartë,” tha studiuesi kryesor, Nicola McKeoën, një epidemiolog ushqyes në Jean Mayer U.S.D.A. Qendra e Kërkimit të Ushqyerjes Njerëzore mbi Plakjen në Universitetin Tufts në Boston. Sipas studiuesve, pijet siç janë sodat, pijet sportive dhe pijet me shije frutash janë burimi më i madh i sheqernave të shtuara për amerikanët. “Përpjekjet dhe politikat që synojnë zvogëlimin e pijeve të ëmbëlsuara me sheqer duhet të vazhdojnë,” tha McKeoën. “Kur bëhet fjalë për pije alternative, ne kemi nevojë për më shumë informacion në lidhje me atë që po vendosim në gotat tona dhe se si kjo mund të bëjë një ndryshim në shëndetin tonë, pozitivisht ose negativ”. McKeown dhe ekipi i saj zbuluan se pirja e më shumë se 12 ounces e pijeve me sheqer në ditë ishte e lidhur me shanse më të larta të triglicerideve të larta 53% dhe shanse 98% të ulë  kolesterolin HDL të mirë, krahasuar me pirjen e më pak sode dhe sheqer. Gjetjet erdhën nga të dhënat për rreth 6.000 njerëz që morën pjesë në Studimin e Zemrës së Pasardhësve dhe Gjeneratës 3 të Framingham. Pjesëmarrësit u ndoqën për më shumë se 12 vjet midis 1991 dhe 2014. As pije të ëmbëlsuara me kalori të ulët dhe as 100% lëng frutash nuk u shoqëruan me ndryshime negative në kolesterol, vunë në dukje studiuesit.

Për shkak se kaq shumë njerëz mbështeten në pije dietike si një alternative për pije me sheqer, studiuesit besojnë se kërkohet studim i mëtutjeshëm për të ekzaminuar nëse ekziston një lidhje midis pirjes së pijeve të ëmbëlsuara me kalori të ulët dhe ndryshimeve të pafavorshme të kolesterolit dhe triglicerideve. “Rezultatet tona sugjerojnë që pijet kufizuese, apo edhe eliminimi, të ëmbëlsuara me sheqer mund të jenë një ide e mirë për njerëzit që duan të mbajnë nivelin e kolesterolit dhe triglicerideve normale, veçanërisht kur piqen”, tha McKeoën. Raporti u botua në internet në 26 shkurt në Gazetën e Shoqatës Amerikane të Zemrës. Një dietolog që nuk ishte pjesë e studimit ofroi sugjerime se si konsumatorët mund të thyejnë zakonin e tyre të pijeve me sheqer. “Pijet e ëmbëlsuara me sheqerin shijojnë mirë, shumë janë me kafeinë, dhe ato janë të përshtatshme dhe tërheqëse për shumë njerëz “, tha Samantha Heller, një ushqyes i lartë klinik në Qendrën Mjekësore të Universitetit të Nju Jorkut. “Por ne nuk mund të lem pas dore faktin që ato janë jo të shëndetshme për ne,” tha ajo. Për fillestarët, fëmijëve nuk duhet t’u jepen këto pije, tha Heller: “Dhënia e pijeve me sheqer të vegjëlve është një mënyrë e sigurt për t’i bërë ata të fiksuar në shijen shumë të ëmbël”.

“Në vend të kësaj, vendosni për ujë, çaj, kafe ose qumësht dhe nëse nuk ju pëlqen shija e ujit tuaj të zakonshëm, provoni të përdorni një filtër,” sugjeroi ajo.