MENU
klinika

Mësoni më shumë për trupin tuaj

Bakteret në zorrë, shenjë e sëmundjeve në mushkëri

26.02.2020 - 19:45

Një koleksion specifik i baktereve të zorrëve mund të jetë fajtor në zhvillimin e hipertensionit pulmonar arterial (PAH), tregon një studim i ri.

PAH është një sëmundje kronike e shënuar nga ngushtimi i arterieve që furnizojnë mushkërine më gjak. Me presion të lartë të vazhdueshëm të gjakut në këto arterie, ana e djathtë e zemrës detyrohet të punojë më shumë, gjë që mund të rezultojë në dështim të zemrës së njëanshme. Simptomat e PAH përfshijnë gulçim, palpitacione të zemrës dhe lodhje. Mikrobiota, bakteret që gjenden në zorrën e të gjithëve, ndihmojnë  në tretje. Studimi tregoi se të paturit e një profili të veçantë mikrobiote parashikoi PAH me saktësi 83%.

“Ne treguam për herë të parë që bakteret specifike në zorrë janë të pranishme te njerëzit me PAH. Ndërsa trajtimet aktuale të PAH përqendrohen në mushkëri, duke parë boshtin e mushkërive / zorrëve mund të hapin derën për terapi të reja të përqendruara në sistemin e tretjes,” tha autori i studimit kryesor Mohan Raizada. Ai është një profesor i dalluar në departamentin e fiziologjisë dhe gjenomikës funksionale në Kolegjin e Mjekësisë në Universitetin e Florida në Gainesville. Mostrat e jashtëqitjes u mblodhën për studim nga 18 pacientë me PAH dhe 12 persona pa histori të sëmundjes kardiopulmonare. Bakteret unike të gjetura në jashtëqitjen e pacientëve me PAH çuan në këto përundime. Raizada dhe ekipi i tij janë të etur për të mësuar se si kjo baktere ndikon në mushkëritë e pacientëve PAH.

kolana e librave

kancer ne zorren e trashe-konica.al

“Ne nuk e dimë nëse dhe si bakteret e zorrëve dhe viruset shkojnë në mushkëri,” tha Raizada në një njoftim për lajme. “Disa studime kanë treguar një incidencë të rritur në rrjedhjen e zorrëve në mesin e personave me hipertension pulmonar, e cila mund të lejojë që disa baktere të zorrëve të futen në qarkullimin e gjakut dhe të qarkullojnë në mushkëri, ku mund të shkaktojnë inflamacion dhe të çojnë në ndryshime vaskulare”, theksoi ai. “Ende ekziston pyetja nëse mikrobiota specifike e lidhur me PAH është shkaku ose rezultat i sëmundjes, prandaj, kërkohen më shumë hulumtime”, shtoi Raizada.

Gjetjet u botuan 24 shkurt në revistën Hypertension.