MENU
klinika

Mos e bombardoni vete me ilaçe

Pse dhimbjet e fytit dhe kollës nuk kërkojnë antibiotikë?

17.02.2020 - 16:52

Nëse fëmija ka dhimbje të fytit, kollë ose hundë të fortë, mund të prisni që mjeku të përshkruaj antibiotikë.

Por shumicën e kohës, fëmijët nuk kanë nevojë për antibiotikë për të trajtuar një sëmundje të frymëmarrjes. Në fakt, antibiotikët mund të bëjnë më shumë dëm sesa mirë. Ja pse:
Antibiotikët luftojnë bakteret, jo viruset.
Nëse fëmija ka një infeksion bakterial, antibiotikët mund të ndihmojnë. Por nëse fëmija ka një virus, antibiotikët nuk do ta ndihmojnë të ndjehet më mirë ose t’i ndalojë të tjerët të sëmuren.

     I ftohti i zakonshëm dhe gripi janë të dy viruset

Ftohjet e kraharorit, siç është bronkiti, shkaktohen zakonisht nga viruset. Bronkiti është një kollë me shumë gëlbazë të trashë, ngjitëse ose mukozë. Tymi i cigareve dhe grimcat në ajër gjithashtu mund të shkaktojnë bronkit. Por bakteret zakonisht nuk janë shkaku. Shumica e infeksioneve të sinusit (sinusiti) shkaktohen gjithashtu nga viruset. Simptomat janë shumë mukus në hundë dhe rrjedhje të hundës. Mukusit që ka ngjyrë nuk do të thotë që fëmija ka një infeksion bakterial.

kolana e librave

     Antibiotikët nuk ndihmojnë në trajtimin e viruseve dhe disa infeksioneve
Disa raste të gripit janë virale dhe bakteriale. Për këto raste, antibiotikët mund të jenë të nevojshëm. Ndonjëherë bakteret mund të shkaktojnë infeksione të sinusit, por edhe atëherë infeksioni zakonisht pastrohet vetë në një javë apo më shumë. Shumë infeksione të zakonshme të veshit gjithashtu pastrohen vetë, pa antibiotikë. Disa dhimbje të fytit, janë infeksione bakteriale. Simptomat përfshijnë ethe, skuqje dhe gëlltitje me probleme. Sidoqoftë, shumica e fëmijëve që kanë këto simptoma nuk kanë dhimbje të fytit. Fëmija duhet të ketë një provë strep për të konfirmuar dhe, nëse ato janë të nevojshme, mjeku do të përshkruajë antibiotikë.

      Antibiotikët kanë rreziqe
Efektet anësore nga antibiotikët janë një arsye e zakonshme që fëmijët të shkojnë në urgjencë. Këto ilaçe mund të shkaktojnë diarre ose të vjella, dhe rreth 5 në 100 fëmijë kanë alergji ndaj tyre. Disa reagime alergjike mund të jenë serioze dhe kërcënuese për jetën. Keqpërdorimi dhe përdorimi i tepërt i antibiotikëve inkurajon bakteret të ndryshojnë, në mënyrë që ilaçet të mos funksionojnë aq mirë sa të shpëtohen prej tyre. Kjo quhet “rezistencë antibiotike”. Kur bakteret janë rezistente ndaj ilaçeve të përdorura për trajtimin e tyre, është më e lehtë që infeksionet të përhapen nga një person në tjetrin. Infeksionet rezistente ndaj antibiotikëve janë gjithashtu më të shtrenjta për t’u trajtuar dhe më të vështira për tu kuruar.

    Kur i duhet fëmijës antibiotikë?
Fëmija mund të ketë nevojë për antibiotikë nëse:
Një kollë nuk bëhet më e mirë në 14 ditë.
Diagnostifikohet një formë bakteriale e pneumonisë ose kollës së mirë (pertusis).
Simptomat e një infeksioni të sinusit nuk përmirësohen në 10 ditë, ose ato përmirësohen dhe më pas përsëri                keqësohen.
Fëmija ka një rrjedhje hunde të gjelbër të verdhë dhe një ethe prej të paktën 39 gradë celcius për disa ditë rresht.
Fëmija ka dhimbje fyti, bazuar në një test të shpejtë të strepit ose një kulturë në fyt. Nëse strep nuk është                      diagnostikuar me një test, nuk duhet të jepen antibiotikë. Asnjë test nuk nevojitet nëse fëmija ka hundë dhe kollë        të errët, si dhe dhimbje të fytit. Këto janë simptoma të një virusi të ndryshëm.

 Për foshnjat më të vogla se 3 muajshe, telefononi pediatrin  për çdo ethe mbi 39° celcius. Foshnjat shumë të vogla mund të kenë infeksione serioze që mund të kenë nevojë për antibiotikë.