MENU
klinika

Ja cilat janë pikat kyç

Si bëhet ekzaminimi i porsalindurve?!

24.02.2020 - 18:51

Ekzaminimi i të porsalindurve zakonisht fillon me një test gjaku 24 deri në 48 orë pas lindjes së një fëmije, ndërsa ai është akoma në spital. Në disa shtete, një test i dytë i gjakut kryhet në një takim kontrolli me pediatrin e foshnjës kur fëmija është i moshës 1 deri në 2 javë. Ekzaminimi i të porsalindurve është pjesë e kujdesit standard; prindërit nuk kanë nevojë të kërkojnë që testi të bëhet.

Testi kryhet duke marrë nga thembra e foshnjës disa pika gjaku. Ka shumë pak rreziqe që lidhen me këtë procedurë, dhe kjo përfshin siklet minimal për fëmijën. Gjaku vendoset në një lloj letre të veçantë dhe dërgohet në një laborator për analiza. Brenda 2 deri në 3 javë, rezultatet e testit dërgohen në zyrën e mjekut të fëmijës ose klinikën. Nëse një foshnjë ka lindur jashtë spitalit (për shembull, në shtëpi ose në një qendër lindjeje), një infermiere ose një mami mund të mbledhin mostrën e gjakut të nevojshëm për testin e shqyrtimit të të porsalindurit . Përndryshe, testimi i kërkuar mund të bëhet në zyrën e mjekut të foshnjës ose në një spital.

Përveç testit të gjakut, shumica e shteteve ekzaminojnë  të posalindurit edhe  për humbje dëgjimi dhe sëmundje kritike kongjenitale të zemrës. Këto teste bëhen gjithashtu menjëherë pas lindjes. Testi i dëgjimit përdor kufje dhe sensorë për të përcaktuar nëse veshi i brendshëm ose truri i fëmijës i përgjigjet tingullit. Testi për sëmundje kongjenitale kritike të zemrës, i quajtur pulsi oximetry, përdor një sensorë në lëkurë për të matur sa oksigjen ka në gjak. Niveli i ulët i oksigjenit sugjeron që një foshnjë mund të ketë probleme me zemrën. Testet e dëgjimit dhe impulsit të pulsit janë pa dhimbje dhe mund të bëhen ndërsa fëmija fle.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Duhet t'i tregoni patjetër mjekut që..

Çfarë ndodh gjatë një testi të astmës?