MENU
klinika

Ja ç'thonë studimet

Të mbijetuarit nga goditjet në tru mund të mos marrin ilaçe

24.02.2020 - 18:42

Gati dy të tretat e njerëzve që mbijetojnë nga një lloj goditjeje shpesh herë vdekjeprurëse e shkaktuar nga gjakderdhja në tru vazhdojnë të përjetojnë presion të lartë të gjakut sepse nuk po marrin ilaçe të mjaftueshme, tregojnë studime të reja.

Studimi paraprak, i paraqitur këtë javë në Konferencën Ndërkombëtare të Goditjeve të Shoqatës Amerikane në Los Angeles, zbuloi se shumica e njerëzve që mbijetojnë nga një hemoragji intracerebrale kanë nevojë për tre ose më shumë ilaçe për të kontrolluar hipertensionin e rëndë më pas. “Nëse ata nuk arrijnë kontrollin, rreziku i një goditje të përsëritur është tre deri në katër herë më i lartë,” tha studiuesi kryesor Dr. Kay-Cheong Teo, nga departamenti i mjekësisë i Universitetit të Hong Kongut. Ekipi i tij përfshin studiues nga Spitali i Përgjithshëm i Massachusetts në Boston.

Studimi i 1,172 të mbijetuarve nga goditja në tru nga Bostoni dhe Hong Kong zbuloi 64.3% të atyre në Boston dhe 32.7% në Hong Kong vazhdoi të përjetojë presion të lartë të gjakut, të quajtur edhe hipertension, gjashtë muaj pas goditjeve të tyre, megjithësë merrnin trajtim. Rreth një e treta e të mbijetuarve nga goditja në Boston dhe gati më shumë në Hong Kong, 29.7%, pësuan hipertension që ishte rezistent ndaj ilaçeve. Por bilanci  66.5% në Boston dhe 70.3% në Hong Kong – zbuloi që nuk ishin të përshkruar ilaçe të mjaftueshme për të sjellë nën kontroll presionin e gjakut. Udhëzimet nga Kolegji Amerikan i Kardiologjisë dhe Shoqata Amerikane e Zemrës thonë se njerëzit konsiderohet se kanë presion të lartë të gjakut nëse matja e tyre sistolike, ose e lartë, është 130 ose më e shumë kurse matja  diastolike  është 80 ose më e lartë.

kolana e librave

Hipertensioni i pakontrolluar rrit ndjeshëm rrezikun e hemoragjisë intracerebrale, një lloj goditje vdekjeprurëse që godet  shumë njerëz çdo vit. Studimi i ri zbuloi se të mbijetuarit nga goditja në tru kanë më shumë të ngjarë të kenë nevojë për tre ose më shumë ilaçe për të kontrolluar presionin e gjakut. Teo tha se ishte e rëndësishme që këta të mbijetuar nga goditja të fillonin në ilaçe të shumta të presionit të gjakut – të nevojshme sepse janë më efektivë në kombinim – para se të dilnin nga spitali. Dr Kyra J. Becker, një profesore e neurologjisë në Universitetin e Uashingtonit në Seattle, u pajtua. “Shumë studime sugjerojnë që ilaçet të cilat merrni kur dilni  nga spitali janë ato në të cilat do qëndroni.”

Studimi nuk pa pse njerëzit nuk arritën të marrin ilaçe të mjaftueshme për presionin e gjakut pas një goditjeje. Faktorë të tillë si pajtueshmëria e pacientit dhe pamundësia për të toleruar ilaçet nuk janë ekzaminuar, vetëm nëse ilaçet ishin të përshkruara ose jo, tha Teo.  Ai tha se është e zakonshme të shohësh “inerci terapeutike”, kur mjekët nuk janë gjithmonë të shpejtë apo agresivë aq sa duhet për të intensifikuar trajtimin kur qëllimet e presionit të gjakut nuk janë të kënaqshme. Becker tha se dikur ishte praktika të fillohej me një ilaç të vetëm të presionit të gjakut dhe të shtohej ngadalë ilaçe shtesë nëse një nuk do të ishte i mjaftueshëm, “por ky nuk është më rasti”. Sot, hulumtimi mbështet duke filluar me ilaçe të shumta që përdoren në kombinim tek këta pacientë.

“Duhet të ketë më shumë njohuri  midis mjekëe për rëndësinë e kontrollit të presionit të gjakut,” tha ajo. “Dikush me të vërtetë duhet të marrë pronësinë e pacientit dhe të përpiqet t’i arrijë ato qëllime që janë të nevojshme për shëndetin e tij.” Presioni i gjakut i pakontrolluar si duhet gjithashtu mund të çojë në sëmundje të veshkave dhe të rrisë rrezikun për çmenduri, tha Becker. “Dhe kjo është një gjë e keqe”.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Shëndeti i mirë me kura natyrale

4 kurat më të mira natyrale me dafinë

Tashmë një zgjidhje përfundimtare dhe për astmatikët

Aftësit magjike të limonit