MENU
klinika

Çfarë mund të ndihmojë?

Trajtimi me rrezatim është i rëndë për zemrën

19.02.2020 - 10:24

Terapia me rrezatim që synon kanceret në zonën e gjoksit mund të prek zemrën dhe të shkaktojë nivele të larta lodhjeje, probleme të frymëmarrjes dhe një aftësi të zvogëluar për të ushtruar, sugjeron një studim i ri.

Sidoqoftë, të bësh më shumë aktivitet fizik para se të kryesh terapi rrezatimi mund të ndihmojë në uljen e këtyre problemeve, shtuan studiuesit. “Ky studim sugjeron që kur një pacient trajtohet me terapi rrezatimi torakal, ai mund të ketë një ndikim negativ në cilësinë e tyre të jetës shumë herët,” tha autori i studimit, Dr. Sheela Krishnan, bashkëpunëtore në sektorin kardiovaskular të Spitalit të Universitetit të Pensilvania, në Filadelfia. “Sidoqoftë, përfshirja në nivele më të larta të aktivitetit fizik para trajtimit mund të ndihmojë në përmirësimin e disa prej këtyre simptomave me kalimin e kohës,” shtoi ajo.

“Ky studim konfirmon gjithashtu se nivelet në rritje të aktivitetit fizik gjatë trajtimit shoqërohen me përmirësime të njëkohshme në cilësinë e jetës”, tha Krishnan.

kolana e librave

“Megjithëse nuk mund të krijojmë një marrëdhënie të qartë shkakësore nga këto gjetje, ajo thekson se aktiviteti fizik dhe cilësia e jetës janë të lidhura ngushtë,” shtoi Krishnan në një njoftim për lajmet nga Kolegji Amerikan i Kardiologjisë.

Studimi përfshiu 130 pacientë, në moshën mesatare 54 vjeç, të cilët morën rrezatim për të trajtuar kancerin e gjirit, kancerin e mushkërive ose limfomën. Pacientët nga kanceri i mushkërive dhe nga limfoma kishin një rritje të lodhjes dhe gulçim menjëherë pas terapisë me rrezatim, e cila më vonë u përmirësua, zbuluan hetuesit. Pacientët me kancer të gjirit patën rritje të konsiderueshme në aktivitetin fizik dhe një rënie të lodhjes me kalimin e kohës pas terapisë me rrezatim, treguan rezultatet. Ushtrimi i moderuar dhe i fuqishëm para trajtimit me rrezatim shoqërohej me përmirësime në lodhje me kalimin e kohës.

Dallimet midis kancerit të gjirit dhe kancerit të mushkërive dhe pacientëve me limfoma mund të vijnë nga ndryshimet në dozat e rrezatimit të tyre. Sidoqoftë, pasi llogaritën ndryshimet në kimioterapi dhe dozat e rrezatimit, studiuesit zbuluan se rritja e aktivitetit fizik me kalimin e kohës shoqërohej dukshëm me përmirësime në lodhje dhe gulçim. Studimi u prezantua të Premten në një kurs të Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë në Uashington, D.C., për kujdesin e zemrës për pacientët me kancer. Një studim i tillë konsiderohet paraprak, derisa të botohet në një ditar të rishikuar nga bashkëautorët.

Sëmundja e zemrës është shkaku kryesor i vdekjes tek të mbijetuarit nga kanceri, dhe vlerësohet se 14.5 milion pacientë nga kanceri dhe të mbijetuarit kanë faktorë të rëndësishëm rreziku të sëmundjeve të zemrës. “Ndërsa studimi ynë është një studim i vogël, ai sugjeron që nivele të larta të aktivitetit fizik para fillimit të terapisë rrezatuese për kancer shoqërohen me funksionim më të mirë fizik dhe cilësi të jetës me trajtimin e kancerit”, tha Krishnan.

“Ende duhet punë shtesë për të kuptuar llojet dhe kohën e ushtrimeve që mund të sjellin përfitimin më të madh.”