MENU
klinika

Arsyet

COVID-19, më i rrezikshëm për meshkujt?

29.03.2020 - 13:12

Raportet nga Italia, ku numri i vdekjeve nga COVID-19 vazhdon të rritet, kanë treguar që të qenit mashkull është një faktor rreziku për sëmundshmëri, krahas moshës së vjetër dhe kushteve mjekësore ekzistuese.

Prirja vijon me atë të shpërthimeve të mëparshme, përfshirë koronavirusin SARS në 2003 dhe pandeminë e gripit spanjoll të vitit 1918. Atëherë, pse COVID-19 prek burrat më shumë sesa gratë?

Italia është rajoni i dytë me prekje më të madhe në botë në këtë fazë të pandemisë SARS-CoV-2.

Që nga fillimi i një bllokimi në 9 Mars, vdekjet në vend kanë vazhduar të rriten me qindra çdo ditë, dhe klinikët kanë vërejtur se burrat po përjetojnë sëmundje më të rëndë sesa gratë. Ka më shumë burra që infektohen dhe paraqiten pranë spitaleve në Itali në krahasim me gratë, dhe një raport nga Epidemiologjia për Shëndetin Publik tregon se më shumë burra vdesin dhe në një moshë më të re sesa gratë.

US coronavirus: There are 11 confirmed cases of the virus that has ...

E njëjta prirje u vërejt në Kinë, ku filloi fillimisht shpërthimi COVID-19. Qendrat Kineze për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve shqyrtuan 44.672 dhe zbuluan se 2.8 përqind e burrave të infektuar vdiqën, ndërsa sëmundja rezultoi fatale në vetëm 1.7 përqind të grave.

Edhe për fëmijët nën moshën 16 vjeç, gjinia duket se luan një rol në transmetimin e sëmundjes. Një studim që shqyrtonte 171 fëmijë dhe adoleshentë që ishin trajtuar për COVID-19 në Spitalin e Fëmijëve Ëuhan, zbuloi se djemtë kishin më shumë gjasa të infektoheshin sesa vajzat, me gati 61 përqind të pacientëve të tyre ishin meshkuj.

kolana e librave

Ndërsa është e rëndësishme të theksohet se shumica e shpjegimeve janë ekuivalente me spekulimet, një shkak i mundshëm biologjik i trendit është që burrat nuk janë aq të mirë në montimin e një përgjigje imune sesa gratë, që do të thotë se ata vuajnë sëmundje më të rënda, pasi virusi zë vend.

Sipas Sabra Klein, e cila studion ndryshimet seksuale në infeksionet virale në Shkollën e Shëndetit Publik Johns Hopkins Bloomberg, tha se kjo nuk vjen aspak befasuese. Ndërsa ajo shpjegoi për Independentin, “Ky është një model që kemi parë me shumë infeksione virale të traktit respirator – burrat mund të kenë rezultate më të këqija. Ne e kemi parë këtë me viruse të tjera. Gratë i luftojnë më mirë ”.

Shkaku i saktë i këtij ndryshimi është i panjohur, por mendohet se estrogjeni i hormonit seksual, i cili është i bollshëm tek gratë, ka të ngjarë të luajë një rol kryesor në imunitetin. Ekzistojnë gjithashtu shumë gjene që lidhen me imunitetin e kodifikuar në kromozomin X, nga të cilët gratë kanë dy ndërsa burrat kanë vetëm një.

Si dhe këto predispozita biologjike, mendohet se mënyra e jetesës gjithashtu mund të luajë një rol integral. Pirja e duhanit, në veçanti, dihet se përkeqëson një mori sëmundjesh të frymëmarrjes. Ekzistojnë rreth 316 milion duhanpirës të rritur vetëm në Kinë, popullsia më e madhe e duhanit në botë sipas një studimi të publikuar në NCBI, dhe rreth 52.1 përqind e të gjithë burrave në Kinë janë duhanpirës krahasuar me vetëm 2.7 përqind të grave. Kjo paraqet një pyetje për hetime të mëtejshme se si gjinia dhe pirja e duhanit janë të lidhura me sëmundshmërinë COVID-19.

Coronavirus 'very contagious' but we'll get past epidemic: AstraZeneca

Statistikisht, më shumë burra vuajnë gjithashtu nga hipertensioni sesa gratë, që është një mekanizëm tjetër përmes të cilit COVID-19 mund të rezultojë më fatale për burrat.

CDC gjithashtu deklaron se sëmundja kardiovaskulare është shkaku kryesor i vdekjes për burrat, dhe një studim i fundit ka zbuluar se dy ilaçe të përdorura për trajtimin e llojeve të ndryshme të sëmundjeve kardiovaskulare, frenuesit ACE dhe bllokuesit e receptorëve angiotensin, e bëjnë më të lehtë për SARS-CoV-2 për të sulmuar mushkëritë. Studiuesi kryesor në studim, Dr James Diaz tha, “Meqenëse pacientët e trajtuar me ACEIs dhe ARBS do të kenë rritje të numrit të receptorëve ACE2 në mushkëritë e tyre për të cilat proteinat e koronavirusit S të lidhen, ata mund të jenë në rrezik të rritur nga rezultate të rënda të sëmundjes për shkak të SARS- Infeksione CoV-2 “.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Trajneri shërohet nga Covid-19

“Më mirë ta parandalosh se sa ta kurosh”

“Rregullat e infektimit” - matematika e epidemisë

“Nëse keni parë një pandemi … keni parë një pandemi”