MENU
klinika

Ndoshta jo... mendojeni dhe njëherë

A jeni të informuar saktë për vaksinat?

02.03.2020 - 16:08

Vaksinat ju mbrojnë ju dhe familjen kundër një numri sëmundjesh, kështu që është e rëndësishme për të qënë të azhornuar, thonë ekspertët e shëndetit.

“Është e rëndësishme të rishikoni të dhënat tuaja të vaksinimit me mjekun ,” tha Libby Richards, profesor i asociuar i infermierisë në Universitetin Purdue në West Lafayette, Ind. “Vaksinimet nuk janë vetëm për fëmijët. Të rriturit gjithashtu kanë nevojë për to.” Për cilat doza kanë nevojë për të rriturit varet nga mosha dhe historia e shëndetit. Vaksinat ndihmojnë sistemin imunitar të luftojë infeksionet më shpejt dhe në mënyrë më efektive. Vaksinimet e zakonshme përfshijnë herpes, pneumoni, Tdap (tetanus, difteri dhe pertusis), gripi, MMR (fruthi, shyta, rubeola), hepatiti A dhe B dhe papillomavirus njerëzor (HPV), së bashku me të tjerat.

Vaksinimi i gripit është i rëndësishëm, veçanërisht në stinët e rënda të gripit, sipas Qendrave të Sh.B.A-së për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Keni nevojë për vaksinë  çdo vit, vuri në dukje Richards. Që nga tetori, të paktën 26 milion amerikanë kanë pasur grip, duke rezultuar në vdekjen e të paktën 14,000 të rriturve dhe 92 fëmijëve. Në azhornimin e tij të fundit më 14 shkurt, CDC tha se aktiviteti i gripit mbetet i lartë në Shtetet e Bashkuara. Edhe nëse keni pasur vaksina të tjera në fëmijëri, efektiviteti i tyre mund të dobësohet me kalimin e kohës, kështu që ju nuk mund të jeni më të mbrojtur, tha Richards.

“Pertussis – kollë e mirë – dhe vaksinat e tetanozit janë shembuj të përsosur të vaksinave që kërkojnë doza  forcuese gjatë gjithë jetës,” tha ajo në një njoftim universitar. Vaksinat e herpesit janë efektive për pesë vjet dhe rekomandohen për të rriturit 50 vjeç dhe më të vjetër. Vaksinat e pneumonisë, të rekomanduara për të rriturit 65 vjeç dhe më të vjetër, duhet të sigurojnë mbrojtje të përjetshme. CDC gjithashtu rekomandon një përforcues për tetanozin  dhe difterinë çdo 10 vjet. Vaksinat e hepatitit A dhe B mbrojnë kundër disa infeksioneve të mëlçisë që mund të ndodhin përmes ekspozimit ndaj lëngjeve të infektuara të trupit ose ushqimit dhe ujit. Secili ka kërkesa të ndryshme për vaksinim.

“Bisedoni me mjekun  për të parë atë që ju nevojitet dhe kur keni nevojë për të,” tha Richards. “Vaksinimet mund të shpëtojnë jetë duke ndihmuar në parandalimin ose kufizimin e një gjendje dobësie  ose sëmundjeje.”