MENU
klinika

Studimi i ri

A mund ta lini fëmijën tuaj të bërtasë dhe të qaj?

26.03.2020 - 15:43

Studiuesit e Universitetit të Warwick hetuan çështjen: Ata ndoqën 178 foshnje dhe nënat e tyre gjatë 18 muajve, duke vlerësuar se sa shpejt dhe sa shpesh ndërhynë nënat kur bebet e tyre qanin.

Rezultati? Foshnjat që kishin mbetur pa “mbështetje” disa herë kur kanë qarë kishin kohëzgjatje më të shkurtër të qarit në 18 muaj.

Për një vlerësim të zhvillimit të sjelljes, një psikolog vëzhgoi lojën me nënën dhe një pyetësor i raportit të prindërve u analizua në 18 muaj. Gjetjet zbuluan se dy të tretat e nënave veprojnë  intuitivisht, duke mësuar nga aftësia e foshnjeve të tyre për t’u qetësuar, kështu që foshnjat mund të mësojnë vetë-rregullimin. Bërja e dallimeve me lloje të ndryshme të qarjes mund të lejojë që foshnjat të mësojnë se si të vetë-rregullohen gjatë ditës dhe gjatë natës, thanë studiuesit.

kolana e librave

“Ne duhet të japim më shumë siguri për prindërit dhe foshnjat,” tha autori kryesor Dieter Ëolke, një profesor i psikologjisë së zhvillimit.

“Shumica e prindërve intuitivisht përshtaten me kalimin e kohës dhe janë të përshtatur me nevojat e foshnjës së tyre, presin pak para se të ndërhyjnë kur qajnë dhe u lejojnë foshnjeve të tyre mundësinë që të mësojnë të vetë-rregullojnë”, tha ai në një njoftim universitar për lajmet. “Shumica e foshnjave zhvillohen mirë, pavarësisht se prindërit e tyre ndërhyjnë menjëherë ose jo për të qarë”.

Studimi u botua së fundmi në Journal of Psychology Child and Psychiatry.