MENU
klinika

Po duke prekur telefonin?

A mund ta merrni koronavirusin nga pakot postare?

29.03.2020 - 13:24

A është e mundur që koronavirusi të nisë një “udhëtim” në një pako apo të bëjë rrugën e tij në kutinë tuaj postare dhe t’ju infektojë? A mundet që patogjeni të rrijë në smartphone-in , duke pritur me durim që ta vendosni altoparlantin në gojën tuaj?

Ndërsa nuk ka pasur ndonjë hulumtim që u është përgjigjur drejtpërdrejt këtyre pyetjeve, ka pasur një numër studimesh të kohëve të fundit duke parë se sa kohë  koronavirus SARS-CoV-2 mund të mbijetojë në një gamë të sipërfaqeve të ndryshme. Një nga studimet më përfundimtare mbi këtë çështje u botua në Neë England Journal of Medicine javën e kaluar, i cili ishte përgjithësisht në përputhje me kërkimet e tjera në lidhje me këtë temë.

Shkencëtarët panë për të hetuar se sa kohë SARS-CoV-2, si dhe virusi gjenetikisht i ngjashëm përgjegjës për shpërthimin e SARS në fillim të viteve 2000, mund të mbeten të zbulueshëm në ajër dhe në katër sipërfaqe që gjenden në një ambient të përditshëm të shtëpisë ose spitalit në temperaturën e dhomës , afërsisht 21-23 ° C . Këto materiale përfshinin plastike, çelik inox, bakër dhe karton, si dhe sa kohë virusi mund të mbetet i pezulluar në ajër si aerosol.

Welcome | USPS

Ekipi zbuloi se virusi ishte akoma i zbulueshëm në bakër deri në katër orë pasi ishte kontaminuar, deri në 24 orë në karton, dhe dy deri në tre ditë më vonë në plastikë dhe çelik inox.

“Nëse jeni duke prekur sende që dikush tjetër i ka trajtuar kohët e fundit, jini të vetëdijshëm se ata mund të kontaminohen dhe të lani duart,” shpjegoi në një deklaratë James Lloyd-Smith, bashkëautor i studimit dhe profesor i UCLA i ekologjisë dhe biologjisë evolucionare.

kolana e librave

Pra, në teori, koronavirusi mund të mbetet në një pako kartoni për rreth një ditë ose në një rast plastike smartphone për dy ditë.

China coronavirus: Misinformation spreads online about origin and ...

Sidoqoftë, kjo po hidhet në disa përfundime. Së pari, është e paqartë se sa infektive janë këto koronaviruse pasi ulen në një material të thatë për tre ditë. Së dyti, jetëgjatësia e viruseve në një sipërfaqe mund të varet nga një sërë faktorësh, veçanërisht temperatura. Nëse virusi ka qëndruar brenda një kutie postare të ftohtë gjatë natës ose në një verandë të nxehtë gjatë gjithë ditës, atëherë virusi do të ketë një kohë më të vështirë të mbijetojë në krahasim me uljen e qetë në temperaturën e dhomës.

Me sa thamë, nuk është e lehtë të dihet se ku ka qenë pakoja juaj, as kush është shoferi i dorëzimit, kështu që është e pamundur të njihni plotësisht rrezikun.

Basti juaj më i sigurt nëse merrni një paketë është që ta hapni me kujdes sa më shpejt që ta merrni dhe të lani menjëherë duart përpara se të prekni ndonjë gjë tjetër. Në lidhje me telefonin, duhet të përpiqeni gjithashtu të shmangni përdorimin e tij nëse nuk keni duar të pastra. Meqenëse kjo nuk është gjithmonë e mundur, ju mund të bëni një pastrim të shpejtë me fshirje alkooli (thjesht sigurohuni që të mos dëmtoni pajisjen ).