MENU
klinika

Shkencëtarët janë skeptikë

A mund të infektohet një person dy herë nga koronavirusi?

21.03.2020 - 13:25

Çfarë mund të jetë më keq sesa marrja e sëmundjes pneumonike, e njohur tani si Covid-19? Marrja e tij dy here!!

Kjo është ajo që thonë zyrtarët e qeverisë japoneze që mund të ketë ndodhur me një  femër në Osaka. Gruaja u diagnostikua për herë të parë me Covid-19 në fund të janarit, sipas një deklarate të lëshuar nga qeveria prefekturale e Osaka të Mërkurën. Ajo doli nga spitali  menjëherë pasi simptomat e saj ishin përmirësuar. Një test i mëpasshëm doli negativ për virusin. Tre javë më vonë ajo u kthye me një dhimbje të fytit dhe kraharorit dhe u testua përsëri. Për herë të dytë, ajo testoi pozitive për Covid-19.

Raportet e lajmeve që detajojnë çështjen ngritën mundësinë që njerëzit të mos zhvillojnë imunitet ndaj koronavirusit të ri, edhe pasi të jenë shëruar. Por disa specialistë të sëmundjes infektive thonë se nuk ka të dhëna të mjaftueshme për ta mbështetur atë përfundim. Një mundësi tjetër është që virusi të qetësohet dhe të ndizet përsëri. (Disa viruse kanë tendencë ta bëjnë atë.) Ose testi ishte thjesht i gabuar.

“Pyetja është me të vërtetë: Sa e mirë është prova?” thotë Donald Burke, një ekspert ndërkombëtar i shëndetësisë në Universitetin e Pittsburgh. “Dhe ne jemi shumë larg nga çdo gjë e fortë. Ajo që na duhet është sekuenca e virusit ”.

Mënyra e vetme për të bërë dallimin midis një relapsi – domethënë i njëjti koronavirus dukej sikur ikte dhe u kthye — dhe riinfeksionit, në të cilin një lloj i dytë i koronavirusit u zhyt në të njëjtën mënyrë si i pari i pastruar, është një sekuencë e plotë virale. Testet në dispozicion aktualisht për diagnostikimin e Covid-19 bazohen në një metodë të quajtur RT-PCR, e cila mbledh disa pjesë të kodit gjenetik të virusit, por jo gjithçka. Është  krijuar për të rrëmbyer vetëm copëza që janë unike për koronavirusin e ri, por mjaftueshëm të qëndrueshëm saqë ato nuk do të zhduken nëse ndryshojnë. Falë disa ngjyrave të specializuara fluoreshente, sa më shumë copa virale të ketë, aq më i ndritshëm shkëlqen materiali gjenetik, duke krijuar një model drite që sinjalizon praninë e virusit. Në teori, nëse mjekët sekuencojnë plotësisht virusin në hundën e hundës ose gojën e një pacienti në kohën e secilës diagnozë pozitive, ata mund të krahasojnë secilën shkronjë gjenetike duke përdorur programin e leximit të gjenomit dhe të përcaktojnë nëse personi kishte të njëjtin tendosje të koronavirusit ose një të re . Pa atë lloj të dhëne, thotë Burke, nuk ka asnjë mënyrë për të ditur me siguri.

Por të tjerë mendojnë se skenari më i mundshëm është që virusi thjesht mund të mbetet në trupat e disa njerëzve më gjatë seç pritej. “Unë dyshoj se kjo është në të vërtetë një vazhdim i infeksionit origjinal,” thotë Susan Kline, një mjeke e sëmundjes infektive dhe epidemiologe  në Universitetin e Minesota.

Për një gjë, thotë ajo, thjesht nuk ka kaluar kohë e mjaftueshme për rikonfeksion. Në rastin e koronavirusëve të tjerë që njerëzit kapin, si ato që shkaktojnë ftohjen e zakonshme, njerëzit kanë tendencë të zhvillojnë imunitet pas një infeksioni. Por nuk zgjat përgjithmonë. Trupi prodhon antitrupa që janë mbrojtës ndaj ekspozimeve të mëvonshme, dhe pastaj me kalimin e kohës ajo përgjigje imune zbehet, thotë Kline. Ky proces zakonisht zgjat më shumë se tre javë. “Është shumë shpejt,” thotë Kline. “Kjo shpërthim i tërë ka vazhduar vetëm për dy muaj. Do të isha shumë i befasuar nëse njerëzit do të riktheheshin përsëri në atë hapësirë kohore. ”

Atëherë, përse gruaja japoneze testoi negative? Kline thotë se ka disa shpjegime të mundshme.

Njëra është se testi nuk ishte aq i ndjeshëm sa të merrte gjurmë të virusit. Testet RT-PCR që aktualisht janë në përdorim për diagnostikimin e Covid-19 kërkojnë një sasi të drejtë të materialit gjenetik për të punuar mirë. Nëse koronavirusi po bën në mënyrë aktive më shumë kopje të vetvetes, do të ketë shumë ARN që testi të zbulohet. Por nëse ngarkesa virale zvogëlohet, testi mund të japë negative false. Kjo mund të ndodhë sepse sistemi imunitar i pacientit po përgjigjet  fortë. Ose mund të jetë që një trajtim po ngadalëson zbardhjen e vetë-përsëritjes së koronavirusit. Një mundësi tjetër është që kampioni të ishte thjesht i keq – shtupa nuk mori shumë virus herën e parë.

Viruse të tjerë dihet se shfaqin dinamikë të ngjashme. HIV, për shembull, fillon me një shpërthim të replikimit viral përpara se sistemi imunitar të alarmohet për praninë e tij. Sapo trupi fillon të rritet në përgjigje, sasia e materialit gjenetik viral bie, ndonjëherë nën nivelin e zbulueshëm. Atëherë pasi HIV sulmon qelizat imune të trupit dhe pacientët sëmuren, ai bëhet përsëri i zbulueshëm.

Gjatë epidemisë SARS 17 vjet më parë, kishte raportime për njerëz të cilëve u jepej steroid për të pastruar pneumoninë e tyre. Këto trajtime shkaktuan që virusi SARS të bjer , para se të kthehej përsëri më vonë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Letra e mjekut italian po bën xhiron e rrjetit

“Fëmijë, mos kini frikë nga koronavirusi!”