MENU
klinika

Nga Project Syndicate

Nuk na duhet si nisi pandemia, por kush do t’i japë fund!

31.03.2020 - 16:11

Një pandemi është përhapur në gjithë botën, duke rrezikuar jetën dhe jetesën e miliona njerëzve, dhe Presidenti amerikan Donald Trump po mendon se si të dale fitimtar përballë Kinës.

Por obsesioni i tij po e bën fitoren më pak të mundshme çdo ditë.

Askush nuk dyshon se koronavirusi COVID-19 u shfaq për herë të parë në Kinë. Askush nuk e mohon se burokratët kinezë kishin fshehur informacionin.

Por, për pjesën më të madhe të botës, ajo që ka rëndësi nuk është se ku filloi pandemia, por si do të përfundojë. Dhe, siç duket, Kina po bën shumë më tepër për të ndihmuar në përfundimin e epidemisë sesa Shtetet e Bashkuara.

Nuk u desh shumë kohë që liderët e Kinës të kuptonin gabimin e tyre fillestar dhe të ndërmerrnin veprime vendimtare. Qeveria mbylli zonat e prekura, mbylli popullsinë, ndërtoi spitale dhe rriti prodhimin e pajisjeve të nevojshme, duke përfshirë teste, maska ​​dhe ventilatorë.

Masat mund të kenë qenë drakoniane, por strategjia e Kinës duket se ka funksionuar. Brenda disa javësh, rastet e reja janë pakësuar.

Për dallim nga Kina, SHBA ishte paralajmëruar se po vinte COVID-19. Por, ajo nuk u përgatit.

Për më tepër, Trump njoftoi qëllimin e tij për të “rihapur” ekonominë e SHBA, edhe pasi numri i rasteve dhe vdekjeve u rrit. E thënë thjesht, ai i ka dhënë përparësi politikës mbi shëndetin publik.

kolana e librave

Paralajmërimi i fundit i Organizatës Botërore të Shëndetit se SHBA mund të bëhet epiqendra e re e pandemisë duket se  po vërtetohet: vendi tani ka numrin më të madh të rasteve në botë.

SHBA mund të ketë sukses në përpjekjen e saj për të parandaluar aleatët e saj që të miratojnë teknologjinë kineze të telekomunikacionit. Por nuk mund ta ndalojë botën që të imitojë qasjen e Kinës ndaj shëndetit publik nëse rezulton e efektshme gjatë krizës COVID-19.

Askush nuk ka pyetur, e lëre më të falënderuar, SHBA-në. Dhe SHBA nuk ka ofruar asgjë.

Provider: CartoonArts International

Ajo që administrata Trump duket se nuk e kupton është se çdo vend që nuk arrin të frenojë virusin e vë të gjithë botën në rrezik.

Ndërkohë, Kina, së bashku me Rusinë, i kanë kërkuar SHBA-së që të ndryshojë qasjen e saj.

Por SHBA jo vetëm që është indiferente ndaj vuajtjeve të kundërshtarëve të saj; po nuk shqetësohet as për aleatët e saj.

Nuk ka më dyshime se BE nuk mund t’i besojë SHBA-së, pavarësisht se varet nga ajo. Të dy Kina dhe Rusia kanë ëndërruar prej kohësh për një përçarje të tillë transatlantike.

Kina po hedh themelet për udhëheqjen globale në epokën pas COVID-19.

Përkthyer dhe përshtatur nga Project Syndicate/ konica.al