MENU
klinika

OECD: Nuk ka shërim të shpejtë...

BBC/ “Ekonomia do të vuajë për vite me radhë”

23.03.2020 - 10:51

Bota do të marrë vite për tu rikuperuar nga pandemia e koronavirusit, paralajmëroi Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim.

Angel Gurría, sekretari i përgjithshëm i OECD, tha se tronditja ekonomike është tashmë më e madhe se kriza financiare. Ai i tha BBC-së se ishte “mendim i dëshirueshëm” për të besuar se vendet do të kërcejnë shpejt. OECD u ka bërë thirrje qeverive të pjekin rregullat e shpenzimeve për të siguruar një testim dhe trajtim të shpejtë të virusit. Z. Gurría tha një paralajmërim të fundit se një shpërthim serioz mund të përgjysmonte rritjen globale në 1.5% tashmë dukej tepër optimist.

Ndërsa numri i humbjeve të vendeve të punës dhe dështimet e ndërmarrjeve përhap pasiguri, Z. Gurría tha që vendet do të merreshin me rezultatet  e keqe ekonomike “për vitet që vijnë”. Ai tha që shumë nga ekonomitë më të mëdha në botë do të binin në recesion në muajt e ardhshëm, të përcaktuara si dy të katërtat e njëpasnjëshme të rënies ekonomike.”Edhe nëse nuk merrni një recesion në të gjithë botën, ju do të merrni ose rritje pozitive ose rritje negative në shumë prej ekonomive të botës, përfshirë disa nga ato më të mëdha, dhe për këtë arsye do të merrni jo vetëm rritje të ulët këtë vit, por gjithashtu do të duhet më shumë kohë për të kapur në të ardhmen, “shtoi ai.

Tronditje e madhe
Z. Gurría tha që pasiguria ekonomike e krijuar nga shpërthimi i virusit do të thotë që ekonomitë tashmë po vuanin një tronditje më të madhe sesa gjatë sulmeve terroriste të 11 shtatorit ose krizës financiare të vitit 2008. Ai tha: “Dhe arsyeja është se ne nuk e dimë se sa do të marrë për të rregulluar papunësinë sepse ne nuk dimë se sa njerëz do të përfundojnë të papunë. Ne gjithashtu nuk e dimë se sa do të shkojë të merren për të rregulluar qindra mijëra ndërmarrje të vogla dhe të mesme, të cilët tashmë po vuajnë “.

Qeveritë në të gjithë botën kanë ndërmarrë hapa për të mbështetur punëtorët dhe bizneset gjatë shpërthimit. Krijuesit e politikave në Mbretërinë e Bashkuar janë zotuar të paguajnë pagat e punonjësve të paaftë për të punuar për shkak të pandemisë koronavirus.

Z. Gurría u bëri thirrje qeverive të rrisin rregullat e huamarrjes dhe “të hedhin gjithçka që kemi marrë në të” për t’u marrë me krizën. Sidoqoftë, ai paralajmëroi se deficitet më të mëdha dhe grumbujt e borxheve më të mëdha gjithashtu do të peshojnë vendet me borxh të madh për vitet në vazhdim.

Nuk ka shërim të shpejtë.
Z. Gurría tha që vetëm disa javë më parë, politikëbërësit nga klubi G20 i kombeve të pasura besuan se rimëkëmbja do të merrte një formë ‘V’, me një rënie të shkurtër, të mprehtë të veprimtarisë ekonomike, e ndjekur me shpejtësi nga një reagim në rritje.”Tashmë ishte mendimi më i dëshiruar,” tha ai.

“Unë nuk jam dakord me idenë e një fenomeni në formë” V “… Tani për tani e dimë se nuk do të jetë një ‘V’. Do të jetë më shumë në rastin më të mirë si një ‘U’ me një kohë të gjatë llogore në fund para se të arrijë në periudhën e rimëkëmbjes. Ne mund ta shmangim atë të duket si një ‘L’, nëse marrim vendimet e duhura sot “.

OECD po bën thirrje për një plan me katër fytyra për t’u marrë me shpërthimin, përfshirë testimin falas të virusit, pajisje më të mira për mjekët dhe infermierët, transferimin e parave për punëtorët, përfshirë pushimet e vetëpunësuara dhe pagesa të taksave për bizneset. Z. Gurría e krahasoi nivelin e ambicies me Planin Marshall, i cili ndihmoi në pagimin e rindërtimit të Evropës pas Luftës së Dytë Botërore.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga BBC

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


BBC/ Gjendja e bizneseve në Kinë

“Fabrika e botës” e mbyllur me kyç

Si do përballohet ulja e çmimit të aksioneve?

BBC/ Virusi “ngrin” aeroportet britanike