MENU
klinika

Sytë nga Banka Qëndrore e Anglisë

BBC/ Nga do të vijnë paratë e gatshme!?

26.03.2020 - 09:33

Pothuajse të gjithë pajtohen që qeveria nuk mund të lejojë që të mos bëjë ndërhyrje të mëdha për të mbajtur bizneset, familjet, punëtorët dhe ekonominë gjatë krizës së koronavirusit. Por kostot tani po rriten.

Qeveria është e vendosur të zbulojë një skemë të re multi-miliardë paundësh për të vetëpunësuarit, fletëpalosje parash për bizneset e vogla, pushime tatimore dhe pagesa shtesë të mirëqenies. Për më tepër, kjo po mbulon edhe humbjet e hekurudhave dhe financimin e shpenzimeve publike për shëndetësinë. Në kohët e zakonshme, një recesion nënkupton më pak taksë dhe më shumë shpenzime, duke dërguar deficite më të larta si rezultat i të ashtuquajturave “stabilizatorë fiskalë”.

Por kjo nuk është një rënie e zakonshme. Eshtë, për një periudhë të papërcaktuar, mbyllja e një numri të madh të degëve të ekonomisë. Për disa ndërmarrje dhe sektorë po flasim jo për më pak taksa, por taksë zero, dhe nevojë për subvencione. Huamarrja masive është e nevojshme për të shpenzuar dhjetëra dhe ndoshta qindra miliarda më shumë në një kohë kur baza e taksave po gërryhet.

Një studim i ri nga Richard Hughes, një ish zyrtar i lartë i Thesarit për Fondacionin Rezolutë tregon se pandemitë e mëparshme nuk kanë çuar në një rikuperim “në formë V”, siç e kishin parashikuar disa, duke sugjeruar që qeveria duhet të planifikonte për një rënie më të zgjatur.

Pra, ne thjesht mund të huazojmë paratë, apo jo?

Epo, në momentin e kësaj nevoje të jashtëzakonshme për financim, tregjet që kanë hedhur para në mënyrë rutinore dhe të besueshme qeverive, pothuajse falas, kanë filluar të kenë frikë. Në thelb ka një trazirë financiare që po ndodh, dhe bonot e qeverisë nuk perceptohen më si ekuivalente me paratë e gatshme. Kompanitë e sigurimeve dhe fondet e pensioneve duan dhe kanë nevojë për para të gatshme, sepse klientët e tyre e kërkojnë atë pasi bien tregjet botërore të aksioneve. Bankat, ndërkohë, duhet të merren me miliona që marrin pushime hipotekore për të paktën tre muaj, një rritje të kredive me probleme dhe kërkon të japin hua më shumë. Gjatë gjithë kohës, investitorët ndërkombëtarë po nxitojnë të blejnë dollarë.

Këto ngjarje kanë shpërqendruar klientët tradicionalë për borxhin e qeverisë, huazimin e parave të thesarit, të cilët tani nuk janë garantuar të jenë në tryezë. Në të vërtetë, ankandet e disa huazimeve të qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar afatshkurtra sugjerojnë një mungesë të kërkesës ditëve të fundit. Kjo e lë një institucion të aftë ta gëlltisë këtë: Banka e Anglisë. Dhe javën e kaluar, pas njoftimit për rifillimin e lehtësimit sasior, blerjen nga tregu i hapur prej 200 miliardë paund huazimesh, pati një fjali të vogël të njollosur në njoftimin zyrtar për në tregjet për blerjen e garancive dhe bonove të korporatave. Ai tha: “MPC do të mbajë në shqyrtim çështjen për pjesëmarrje në tregun parësor.”Në shqip, kjo do të thotë se Komiteti i Politikës Monetare po konsideron blerjen e bonove qeveritare në Mbretërinë e Bashkuar direkt nga Thesari.

Kthimi te bankat qendrore:
Tani, Banka mund të argumentojë se kjo është për të përmbushur një detyrë ligjore për të mbajtur funksionimin e tregjeve, në këtë rast që tregu është tregu i guximshëm për huazimin e qeverisë së MB. Por për shumë ekonomistë kjo do të hapë një vijë të kuqe në atë që quhet “financim monetar”, ekuivalent elektronik i ditës moderne të shtypjes së parave dhe krahasimet e zakonshme historike padyshim që do të bëhen me vitet ’30.

Për Z. Hughes, zyrtari i cili për tre vjet ishte në krye të marrëdhënieve të Thesarit me tregun e obligacioneve qeveritare, dëmin unik global nga pandemia e mjerë, nënvizon një pikë të rëndësishme. “Qeveritë mund të kenë nevojë t’i drejtohen bankave të tyre qendrore për likuiditetin e nevojshëm për të paguar kundër angazhimeve të tyre ndërsa tregjet e obligacioneve qeveritare janë ndërprerë përkohësisht,” thotë ai. “Duke pasur parasysh nivelet aktuale të trazirave të tregut dhe rënien e mundshme dramatike të të ardhurave dhe rritjen e shpenzimeve në muajt e ardhshëm, këto veprime mund të kenë nevojë të ndodhin më shpejt sesa më vonë.” Ai sugjeron që teprica efektive e qeverisë në Bankën e Anglisë, “mënyrat dhe mjetet e llogaritjes”, mund të ngrihej, masivisht, por përkohësisht.

Gjëja kryesore është të komunikojmë që një veprim i tillë të jetë i përkohshëm dhe do të tërhiqet pasi shpërthimi të përmbahet siç duhet. Nuk është e qartë nëse MPC po diskuton këtë opsion sot, apo në të vërtetë po diskuton atë në këto terma. Por guvernatori Andrew Bailey javën e kaluar tha “ne kemi një sy se cili është efekti i nevojave të qeverisë për financim, dhe përgjigjet shumë të ndjeshme të qeverisë për krizën në të cilën jemi.”Unë thjesht dua të theksoj se ne nuk po braktisim filozofinë shumë të qartë, të bankës qendrore, në drejtim të financimit monetar, sepse ju e dini se historia na tregon se ku shkon”.

Ajo shkon kundër asaj që bëjnë bankierët qendror. Karikaturat e famshme të varura pranë Bankës duke dekretuar një histori të lashtë të këtij lloji të lëvizjes. Por Mbretëria e Bashkuar nuk do të jetë e vetme, shumë kombe tani janë në këtë zonë, jo përmes shpenzimeve të tepërta, por efektet e dobësimit të një krize globale shëndetësore. Një veprim në këtë drejtim mund të vinte shumë shpejt.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga BBC

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN