MENU
klinika

Problemet që sjell

Çfarë është deformimi i fshikëzës?!

03.03.2020 - 18:37

Ekstrofia e fshikëzës është një anomali e formimit të fshikëzës dhe legenit kockor. Fshikëza nuk formohet në formën e saj normale të rrumbullakët, por përkundrazi rrafshohet dhe ekspozohet në murin e barkut.

Kockat e legenit gjithashtu janë të ndara gjerësisht. Pjesa e mbetur e traktit urinar të poshtëm  mund të rrafshohet dhe ekspozohet, me formim jonormal të prostatës . Në një familje me një fëmijë me ekstrofi, mundësia e lindjes së një fëmije të dytë me eksstrofi është një në 100.Diagnoza mund të bëhet me ultratinguj të përsëritur të kujdesshëm të bëra para lindjes, por zakonisht diagnoza nuk bëhet derisa të lindë fëmija. Gjetja e fshikëzës së ekspozuar është tipike.

fshikez urinare-konica.al

Trajtimi

Përparimet në kirurgji në 15 vitet e fundit kanë lejuar rindërtimin e fshikëzës, në mënyrë që një mënyrë jetese më “normale” dhe funksionale të mbahet nga pacienti dhe familja. Trajtimi më i lartë aktual për ekstrofinë përfshin rindërtimin e aspekteve të ndryshme të deformimit (d.m.th. mbylljen e fshikëzës dhe parandalimin e rrjedhjes së urinës. Kjo zakonisht përfshin operacione të ndara në periudha të ndryshme në jetën e fëmijës për të marrë rezultatet më të mira.

Mbyllja fillestare: Kjo zakonisht bëhet menjëherë pasi lind fëmija. Në këtë operacion të parë, kockat e legenit riformulohen në formën e tyre normale të unazës (nga një kirurg Ortopedik Pediatrik), fshikëza, muri i barkut dhe uretra posterore janë të mbyllura dhe kërthiza është rikonstruktuar. Kjo procedurë zgjat nga 4-6 orë. Pas operacionit, fëmija vendoset me këmbët e tërhequra për të parandaluar ndarjen e eshtrave të legenit. Foshnjat vëzhgohen me kujdes dhe mund të jenë në Njësinë e Kujdesit Intensiv që duhet të monitorohet për ditën ose dy ditën e parë. Foshnja zakonisht qëndron në spital për 3-4 javë . Antibiotikët jepen pas operacionit për të parandaluar infeksionin. Tubi në fshikëz hiqet katër javë pas operacionit. Madhësia e fshikëzës gradualisht rritet me kalimin e kohës.

Riparimi i Epispadias: Ky riparim ndodh rreth moshës 6-12 muaj. Koha dhe shtrirja e operacionit varet nga madhësia e fshikëzës.

Procedura e vazhdimësisë: Në këtë kohë kontrolli i rrjedhjes së urinës është riparuar dhe më pas formimi i zmadhimit të mëtejshëm të fshikëzës bëhet vetëm nëse është e nevojshme. Koha e kësaj procedure varet plotësisht nga aftësia e fshikëzës dhe statusi emocional dhe zhvillimor i fëmijës.