MENU
klinika

Ja ç'duhet të bëni

Dhimbje koke në shtatëzënin e hershme?

10.03.2020 - 20:57

Pothuajse të gjitha gratë kanë dhimbje koke të rastit, por të kesh një dhimbje koke në shtatzani nuk është kënaqësi. Dhe, menaxhimi i dhimbjeve të kokës është veçanërisht i ndërlikuar në tremujorin e parë kur duhet të shmangni shumë ilaçe. Pavarësisht nëse dhimbja e kokës është nga tensioni apo është një migrenë e plotë, ka disa gjëra që duhet të dini.

Çfarë shkakton dhimbje koke në shtatëzani?
Shkaku i saktë i një dhimbje koke nuk është gjithmonë e qartë. Në tremujorin e parë, ndryshimi i niveleve të hormoneve dhe vëllimi i gjakut mund të luajnë një rol. Një dhimbje koke e shurdhër, e përgjithshme mund të vijë me stres, lodhje dhe këputje . Dhimbje koke sinusiti  mund të jenë më të mundshme për shkak të kongjestionit të hundës , që janë të zakonshme në shtatzëninë e hershme. Uria dhe nivelet e ulëta të sheqerit në gjak gjithashtu mund të shkaktojnë dhimbje koke. Gratë që papritmas ndalojnë kafenë  në mëngjes dhe sodat mund të pësojnë dhimbje koke të tërheqjes. Ata që vuajnë gjithashtu me nauze dhe të vjella në shtatzëninë e hershme mund të dehidratohen. Kjo gjithashtu mund të sjellë një dhimbje koke.

Dhimbje koke migrenë janë një lloj i zakonshëm i dhimbje koke në shtatëzani. Këto dhimbje koke të dhimbshme  zakonisht ndjehen në njërën anë të kokës dhe vijnë si rezultat i zgjerimit të enëve të gjakut në tru. Kjo shoqërohet ndonjëherë me nauze, të vjella dhe ndjeshmëri ndaj dritës.

Kur duhet të shqetësohem?
Kur një dhimbje koke është e rëndë, ose thjesht nuk do të largohet, ose kur keni marramendje, shikim të paqartë ose ndryshime në fushën e vizionit, duhet të kontaktoni mjekun . Dhimbjet e kokës ndonjëherë mund të lidhen me problemet e presionit të gjakut në shtatzëni. Nëse ato janë këmbëngulëse ose të rënda dhe ndodhin pas 20 javësh të shtatëzanisë, njoftoni menjëherë mjekun. Edhe pse goditjet gjatë shtatëzanisë janë të rralla, migrena mund të rrisë rrezikun e një gruaje shtatzënë .

Çfarë mund të bëj në lidhje me dhimbjen e kokës?

Hapat për të menaxhuar dhimbjen e kokës përfshijnë :

Shmangni çdo shkaktues të njohur të dhimbjes së kokës, përfshirë alergjenët dhe ushqime të caktuara, si glutamatin monosodium, mishin dhe djathrat e fortë.

Pirja e duhanit nuk është kurrë një ide e mirë në shtatëzani. Duhet të shmangni gjithashtu duhanin e dorës së dytë.

Mundohuni të hani mirë dhe të pini shumë lëngje, veçanërisht nëse jeni të prirur për nause në mëngjes.

Ulni nivelin e stresit. Provoni një masazh ose pako të ftohtë për të ndihmuar në dhimbjen e kokës.

Nëse dhimbja e kokës është migrenë, pushoni në një dhomë të ftohtë dhe të errët pa zhurmë dhe provoni të përdorni kompresa të ngrohta ose të ftohta ose një pako akulli.

Megjithatë, ka një lajm të mirë. Shumica e grave kanë më pak dhimbje koke gjatë shtatëzanisë, veçanërisht pas tremujorit të parë. Dhe ata me një histori të migrenave shpesh konstatojnë se ka përmirësim gjatë shtatëzënësisë.