MENU
klinika

Ja simptomat e para

I friksoheni tumorit të mbështjelljes nervore?

31.03.2020 - 15:07

Mbështjellja nervore është një shtresë e mielinës dhe indit lidhës që rrethon dhe izolon fibrat nervore. Një tumor i mbështjelljes nervore është një rritje brenda qelizave të kësaj mbulesë.

Simptomat e tumorit të mbështjelljes nervore

Disa njerëz me tumore të gjendrës nervore nuk shfaqin simptoma, por të tjerët mund të vërejnë:

  1. Dhimbje
  2. Ndjesi  shpimi gjilpërash, kruajtje ose një ndjesi djegieje
  3. Dobësi

Diagnoza e tumorit nervor

Në shumicën e rasteve, MRI mund të vlerësojë dhe diagnostikojë tumoret e mbështjelljes nervore. Në disa raste, të tilla si kur ekziston shqetësimi se tumori mund të jetë malinj, mjeku mund të rekomandojë një biopsi në mënyrë që të bëjë një diagnozë.

Një tumor i mbështjelljes nervore mund të shfaqet në imazhet si MRI ose ultratinguj kur një person është duke u vlerësuar për një nga simptomat e listuara më lart. Ose tumori mund të jetë një gjetje e rastësishme – zbuluar kur një mjek po përdor MRI për të ekzaminuar një person për diçka tjetër, siç është dhimbja e shpinës.

Çfarë shkakton tumoret e mbështjelljes nervore?

Shumica e rasteve të tumoreve të mbështjelljes nervore janë sporadike, dhe shkaku i tyre është i panjohur. Në raste të tjera, ato janë pjesë e një gjendjeje gjenetike siç janë NF1, NF2 ose schëannomatosis, të cilat karakterizohen nga tumore të shumëfishta të gjendrës nervore.

Trajtimi i tumorit nervor

Tumoret e mbështjelljes nervore janë relativisht të rralla; Prandaj, është e rëndësishme që pacientët të këshillohen me një ekspert i cili trajton në mënyrë rutinore njerëzit me këtë diagnozë dhe i cili është i njohur me rreziqet dhe përfitimet e mundshme të opsioneve të trajtimit.

Shumica e tumoreve beninje të mbështjelljes nervore nuk kanë nevojë për trajtim tjetër përveç vëzhgimit, i cili përfshin ndjekjen e ekzaminimeve fizike të përsëritura. Disa tumore të mbështjelljes nervore trajtohen me operacion. Adresimi i tumoreve malinje të cipës nervore periferike mund të përfshijë qasje të shumëfishta përfshirë rrezatimin, kimioterapinë dhe kirurgjinë. Nëse një person ka nevojë për kirurgji për tumoret e mbështjelljes nervore, është e rëndësishme t’i besohet kirurgëve ekspert pasi që ekziston rreziku i dëmtimit nervor me trajtimin kirurgjikal.

Ndërsa operacioni po zhvillohet, kirurgu mund të monitorojë funksionin nervor duke përdorur potenciale të evokuara ose elektromografi për të optimizuar sigurinë dhe të sigurojë mundësinë më të përshtatshme  për një rezultat të mirë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Historia e pazakontë e Endrit

“Tumori i trurit”- më thanë mjekët!

Sipas shkencëtarëve

4 frutat më të mira anti-tumor