MENU
klinika

Zbulojeni!

Ilaçet për artrit reumatoid rrisin shanset për hipertension?!

25.03.2020 - 16:26

Njerëzit që marrin steroide për të trajtuar sëmundjet inflamatore kronike janë në rrezik të lartë për zhvillimin e presionit të lartë të gjakut, raportojnë studiuesit britanikë.

Sëmundja inflamatore e zorrëve dhe artriti reumatoid shpesh trajtohen me steroid për një periudhë të zgjatur, në doza të larta, dhe më shumë që një e treta e pacientëve në studim u bë hipertensiv, thanë shkencëtarët. “Steroidët janë shumë të mirë në zvogëlimin e inflamacionit dhe shpëtojnë shumë jetë, por ato gjithashtu mund të shkaktojnë dëm,” tha studiuesi Dr. Paul Steëart, dekani ekzekutiv i Fakultetit të Mjekësisë dhe Shëndetit në Universitetin e Leeds.

Pacientët, megjithatë, shpesh mbahen në steroide për shumë kohë në doza më të larta se sa duhen, tha ai. “Një nga efektet kryesore anësore është presioni i lartë i gjakut, i cili është një rrezik i madh për shëndetin”, tha Steëart. “Është një faktor rreziku për sëmundje të zemrës, goditje në tru dhe vdekje të parakohshme.” “Kjo është një thirrje zgjimi që mjekët të jenë më vigjilentë në matjen e presionit të gjakut dhe përdorimin e një doze minimale efektive për periudhën më të shkurtër të kohës,” tha ai. Pacientët që marrin steroide për një kohë të gjatë duhet të pyesin mjekun nëse ende kanë nevojë për steroid dhe nëse doza e tyre është doza më e ulët e mundshme, tha Steëart. Ai gjithashtu tha se trajtimi i presionit të lartë të gjakut mund të ulë rrezikun e shkaktuar nga steroidet, veçanërisht në pacientët që duhet të vazhdojnë t’i marrin.

Për studimin, Steëart dhe ekipi i tij universitar mblodhën të dhëna për më shumë se 71,000 pacientë nga praktikat e përgjithshme në Angli ndërmjet viteve 1998 dhe 2017. Sëmundja inflamatore e zorrëve dhe artriti reumatoid ishin kushtet më të zakonshme që trajtoheshin me steroid. Kushtet e tjera përfshinin vaskulitin (inflamacionin e enëve të gjakut) dhe lupus, vunë në dukje studiuesit. Në mesin e këtyre pacientëve, 35% zhvilluan presion të lartë të gjakut. Sa më  gjatë pacientët morën steroid, aq më të mëdha ishin shanset e hipertensionit.

Studiuesit nuk ishin në gjendje të zbulojnë se kush e bën këtë grup të pacientëve të rrezikuar . Pra, nëse obeziteti ose faktorët e tjerë të rrezikut për presionin e lartë të gjakut ishin në lojë nuk dihet. Steëart nuk mendon kështu , megjithatë, këta faktorë të rrezikut janë të rëndësishëm për efektin e steroideve. Por studimi gjeti vetëm efekte , jo një lidhje shkak-pasojë. Një ekspert i zemrës që nuk është i përfshirë në studim paraqiti sa i rrezikshëm mund të jetë presioni i lartë i gjakut. “Hipertensioni njihet si vrasësi i heshtur. Shpesh nuk shihet si simptomë nga pacientët deri sa të çojë në sulme në zemër dhe goditje në tru”, tha Dr. Satjit Bhusri, një kardiolog në Spitalin Lenox Hill në Neë York City. “Studime të shumta mbështesin që kontrolli i presionit të gjakut është një lojtar kryesor në sëmundjet e zemrës.”

Përdorimi kronik i steroideve rrit reagimin ndaj stresit të trupit dhe shkakton një rritje të presionit të gjakut, shpjegoi ai. Kjo goditje mund të çojë në hipertension, duke rritur rrezikun për sëmundje të zemrës, shtoi Bhusri. “Është e rëndësishme që të gjithë pacientët me steroide kronike të kontrollohen për hipertension dhe profilin e tyre të rrezikut për sëmundje të zemrës”, tha Bhusri.

Raporti u botua 23 Mars në Journal Journal of Association Medical Association.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Vetëm për të sëmurët kronikë

“Hileja” me barnat falas për të pasiguruarit

Sindroma antifosfolipid

Abortet shpesh ndodhin nga ky shkak!