MENU
klinika

"Të përdoret fondi prej 500 mld eurosh"

Italia kërkon ndihmë nga fondi i krizës së BE-së

20.03.2020 - 14:22

Kryeministri italian Giuseppe Conte, vendi i të cilit tani ka më shumë vdekje nga COVID-19, po i kërkon Bashkimit Europian të përdorë fondin e tij të shpëtimit për të lehtësuar ndikimin ekonomik të pandemisë.

Italia po lufton me numrin më të madh të rasteve të koronavirusëve në Evropë. Numri i të vdekurve prej 3,405 ka tejkaluar 3,253 në Kinë. Duke folur për Financial Times, Conte tha se “koha është thelbësore” në luftën kundër virusit.

Conte tha që BE duhet të përdorë një fond prej 500 miliardë eurosh, i krijuar në kulmin e krizës sovrane të borxhit të dekadës së fundit për të shpëtuar kombet dhe për të financuar vendet që po luftojnë për të përballuar pandeminë. Ministri italian i financave tha se BE duhet të përdorë mjetet e saj në një “mënyrë inovative”.

konica ekonomiakonica ekonomia mobile

“Ne duhet të parashikojmë çështjen e letrave me vlerë që mund të përdoren nga secili vend në të njëjtat kushte dhe duhet të jenë të lidhura me luftën kundër koronavirusit dhe pasojave të saj ekonomike”, tha Roberto Gualtieri për Il Corriere della Serra, sipas Reuters.

Si rezultat, thirrjet italiane ka të ngjarë të priten me një skepticizëm. Vende të tilla si Holanda, Gjermania dhe Finlanda kanë qenë të kujdesshëm për integrim të mëtejshëm për ekonomitë evropiane. Në përgjithësi, kombet që janë më konservatorë fiskalë nuk kanë dëshirë të ndajnë politikën fiskale me vendet e tjera që kanë tendencë të shpenzojnë mbi kufijtë e tyre.

Ndërkohë, Banka Qendrore Europiane njoftoi një program masiv stimulimi, i cili do t’i lejojë vendet në zonën e euros të shpenzojnë më shumë për t’u marrë me ndikimin e virusit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Letra e mjekut italian po bën xhiron e rrjetit

“Fëmijë, mos kini frikë nga koronavirusi!”

Bussines Insider/ Paralajmërojnë analistët

“Recesioni global është i pashmangshëm”