MENU
klinika

BBC/ Produktet më të shitura

Nga paniku njerëzit po “zbrazin” marketet

06.03.2020 - 08:58

Ndërsa koronavirus, dhe frika prej saj, vazhdon të përhapet, ka një numër në rritje të raporteve të rafteve boshe në dyqane ndërsa njerëzit nxitojnë të blejnë produkte të tilla si sapun dore, makarona dhe oriz. Disa supermarkete kanë raportuar se kanë kërkesa, mes shqetësimeve se kanë dhe mungesë produktesh. Kimistët madje kanë filluar racionimin e shitjeve të sanitatorëve të duarve pasi rezervat u rritën. Pra, sa e përhapur është tendenca, dhe a kanë konsumatorët të drejtë të shqetësohen kaq shumë? Sa njerëz janë duke blerë panik? Është e vështirë të thuhet, por sipas një studimi të Ekonomisë me pakicë, sa më shumë që një në 10 konsumatorë në Mbretërinë e Bashkuar është duke grumbulluar rezervë, bazuar në një kampion prej 2,000 blerësish.

Ndërkohë, hulumtimi nga programi PM i BBC Radio 4 zbuloi se një në tre persona është i shqetësuar për furnizim me ushqim të mjaftueshëm nëse duhet të izolohen. Mediat sociale janë plot me raporte për rafte dyqanesh bosh dhe të Mërkurën, stafi në një degë të supermarketeve afër Londrës i tha BBC-së se ishte “çmenduri” pasi klientët pastruan raftet e orizit, makaronave dhe qumështit. Shumica e supermarketeve të mëdhenj nuk po komentojnë nëse po shohin blerje paniku. Por në fillim të kësaj jave supermarketi në internet Ocado tha se lojëra elektronike po prisheshin më shpejt se zakonisht, që kuptohej se ishte e lidhur me frikën për virusin. Ocado tha që njerëzit po vendosnin urdhra “veçanërisht të mëdha” por theksoi se nuk kishte mungesë ushqimi. Të enjten, John Lewis tha se zinxhiri i tij Waitrose po shikonte gjithashtu kërkesë më të lartë dhe po punonte me furnitorët për të vazhduar më tej. Drejtori i Financave, Patrick Lewis tha që firma po planifikonte për një gamë të tërë rezultatesh në rast të një pandemie të rëndë koronavirus, megjithëse ai tha se biznesi ishte i vendosur për t’u marrë me çfarëdo që hidhej në të. Në vendet e tjera blerësit gjithashtu kanë qenë duke pastruar raftet e prodhimeve, por veçanërisht letrën higjienike.

Pse njerëzit po nxitojnë të blejnë?
Në faqen e prindërve Mumsnet, disa njerëz kanë pranuar që po blejnë në gjendje paniku, në rast se duhet të kalojnë dy javë në shtëpi në izolim. “Unë jam një parapagues! Janë të gjitha gjërat që ne do t’i përdorim normalisht. Të kesh disa shtesë do të thotë të mos kesh blerje për një kohë”, tha një përdorues .Një tjetër tha se ishin blerës të tjerë paniku që e kishin bindur atë të ndërmarrë veprime. “Më duhet të pranoj, kam filluar të blej ekstra kur filloi kjo. Padyshim sepse blerësit e panikut do të fshijnë raftet. Makarona, qumësht UHT, drithëra etj. Unë kam porositur ekstra. Nëse asgjë nuk ndodh, nuk kam nevojë ta blej për një kohë. “Denys Skirtach, 18 vjeç, nga Norfolk i tha BBC familjes së tij kaloi 80£ të Mërkurën duke grumbulluar vezë, makarona, oriz, letër higjienike dhe mallra të konservuar. Ai tha se ata gjithashtu planifikuan të grumbullonin, sapun dhe sanitues duarsh, duke i ruajtur të gjitha në garazhin e tyre. “Ne jemi të shqetësuar se koronavirusi do të përhapet në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar dhe supermarketet do të mbeten pa asnjë ushqim. Ne nuk duam të mbarojmë nga gjërat thelbësore. Ne pamë në njërën nga faqet e lajmeve që raftet e supermarketeve po zbraznin, kështu që menduam se të grumbullonim dhe ne diçka. Unë nuk do të thoja se jemi në panik. Ne po përgatitemi për skenarin më të keq”.

A kanë të drejtë blerësit të shqetësohen?Disa njerëz thonë jo, të tjerët thonë po. Konsorciumi Britanik për Shitje me pakicë (BRC) tha që supermarketet në Mbretërinë e Bashkuar kanë “plane të përsëritura mirë” për t’u marrë me ngjarje si shpërthimi i koronavirusit dhe për t’u siguruar që produktet janë të disponueshme në dyqane.  “Nëse shikoni gjëra si letra higjienike dhe makaronat e thata, në afat të shkurtër, nëse të gjithë blen një pako shtesë, kjo do të shkaktojë boshllëqe në rafte, sepse sistemet do të marrin një ose dy ditë për t’u përgjigjur, por në shumë të mëdha një pjesë, sistemi do të arrijë “.Sipas Patrick Vallance, këshilltari kryesor shkencor i qeverisë, nuk ka “absolutisht asnjë arsye” që njerëzit të blejnë panik. Qeveria ka plane emergjente për ngjarjen e pamundur që një numër i madh njerëzish të karantinohen.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga BBC

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


"Ekonomia italiane ka qënë në rrugë të keqe"

BBC/ “Këtë goditje nuk e solli COVID-19”

Si do përballohet ulja e çmimit të aksioneve?

BBC/ Virusi “ngrin” aeroportet britanike