MENU
klinika

Paralajmëron FDA

Kujdes nga testet e rreme COVID-19, paraqesin rreziqe serioze!

25.03.2020 - 16:18

Kompletet e testeve të rreme në shtëpi për koronavirus janë duke u shitur në Shtetet e Bashkuara dhe mund të paraqesin rreziqe serioze për shëndetin, thotë Administrata e SHBA për Ushqim dhe Barna.

“Ne duam të paralajmërojmë publikun  se, në këtë kohë, FDA nuk ka autorizuar asnjë provë që është në dispozicion për tu blerë për të provuar veten në shtëpi për COVID-19”, tha Komisioneri i FDA-së Dr Stephen Hahn dhe Komisioneri i Asociuar për ulatoryështjet Rregullatore Judith McMeekin. Ata thanë që FDA e sheh vlerën e shëndetit publik në zgjerimin e disponueshmërisë së testeve të sigurta, të sakta për COVID-19 që mund të përfshijnë testimin në shtëpi  dhe po punon në mënyrë aktive me zhvilluesit e testeve.

“Pretendimet mashtruese të shëndetit, testet dhe produktet mund të paraqesin rreziqe serioze për shëndetin,” paralajmëruan Hahn dhe McMeekin në një njoftim për lajmet e agjencisë. “Ata mund t’i mbajnë disa pacientë të mos kërkojnë kujdes ose të vonojnë trajtimin e nevojshëm mjekësor.” Nëse mendoni se keni simptoma të COVID-19, FDA tha që duhet të ndiqni udhëzimet e Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve dhe të bisedoni me mjekun në telefon . Ai do t’ju këshillojë nëse duhet të testoheni dhe cfarë duhet të bëni.

“FDA do të ndërmarrë veprime të duhura për të mbrojtur konsumatorët nga aktorët e këqij që përfitojnë nga një krizë për të mashtruar publikun përmes testeve të marketingut që paraqesin rreziqe për shëndetin e pacientit,” thanë Hahn dhe McMeekin. “Kjo mund të përfshijë lëshimin e letrave paralajmëruese, konfiskime ose ndalime.” Agjensia ka lëshuar letra paralajmëruese për kompanitë që shesin dhe promovojnë komplete provash të rreme. Ajo  gjithashtu ka rritur forcimin në portet e hyrjes, përfshirë lehtësirat ndërkombëtare të postës, për të parandaluar futjen e kutive të rreme nga vendet e tjera .

Konsumatorët që dinë për komplet e testeve të rreme për COVID-19 duhet t’i raportojnë ato menjëherë , tha FDA.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Raportimet e Organizatës Botërore të Shëndetësisë

A mund të shërohemi nga koronavirusi?