MENU
klinika

Lufta me COVID-19

Për herë të parë, BE lejon qeveritë të hapin ‘thesin’

21.03.2020 - 12:12

Komisioni Evropian po pezullon rregullat e tij të rrepta për deficitet publike për të lejuar qeveritë të hapin “thesin” e parave për të luftuar pandeminë e koronavirusit.

Në një vendim të pashembullt, Brukseli nxiti “klauzolën e përgjithshme të largimit”, duke i dhënë vendeve të frenojnë “injektimin e shpenzimeve në ekonomi sipas nevojës”, tha shefja e BE, Ursula von der Leyen.

Masa e përkohshme ndalon në mënyrë efektive mbikëqyrjen e rreptë të shpenzimeve kombëtare nga Brukseli dhe do të jetë e mirëpritur në Itali – vendi që vuan më shumë nga shpërthimi i koronavirusit. Ministrat e financave të BE pritet të miratojnë zyrtarisht klauzolën javën e ardhshme.

Të tilla vendime merren në raste kur ka “përjashtime”, kur në një shtet anëtar të BE ndodh një ngjarje krejt e pazakontë. Klauzola e arratisjes u krijua në vitin 2011 në kulmin e një krize borxhi, kur rregullat për borxhin dhe deficitet u shtrënguan në përpjekje për të ruajtur monedhën e përbashkët europiane nga cdo lloj goditje.

Një zëdhënëse e BE tha se nxitja e klauzolës së arratisjes do t’i lejojë vendet të shpenzojnë pa kufi në pajisjet mjekësore, duke zbatuar masa të kufizimit dhe në zgjerimin e spitaleve.

Pasi të miratohet, masa e marrë do të jetë gjesti më i madh kolektiv deri më tani nga qeveritë, por prapëseprapë një thirrje larg nga përpjekja e Bankës Qendrore Evropiane, e cila ka njoftuar stimul monetar prej 750 miliardë eurosh për të siguruar tregjet dhe liruar bankat për të dhënë hua shtesë 1.8 trilion €.

Italia, Franca dhe Spanja janë bllokuar në përpjekjet e tyre për të bindur partnerët e tyre evropianë që të huazojnë bashkërisht në tregje për të shpenzuar në masa antivirus.

Ideja e borxhit të ndërsjellë është politikisht e vështirë te zbatohet në Gjermani dhe Holandë. Evropianët e Veriut kanë një mosbesim të thellë për të detyruar fatin e tyre për debitorët e mëdhenj në vende si Greqia apo Italia.