MENU
klinika

Ç'duhet të dinë nënat e reja

Mëmësia në kohë koronavirusi…

28.03.2020 - 11:55

Ende nuk e dimë nëse një grua shtatzënë me COVID-19 mund të kalojë virusin që shkakton COVID-19 tek fetusi ose foshnja  gjatë shtatëzanisë ose lindjes. Asnjë foshnjë e lindur nga nënat me COVID-19 nuk kanë testuar pozitive për virusin COVID-19. Në këto raste, të cilat janë një numër i vogël, virusi nuk u gjet në mostrat e lëngut amniotik ose të qumështit të gjirit.

Nëse një grua shtatzënë ka COVID-19 gjatë shtatëzanisë, a do ta dëmtojë  fëmijën?

Ne nuk e dimë në këtë kohë se çfarë mund të shfaqet nëse ka ndonjë rrezik për foshnjat e një gruaje shtatzënë që ka COVID-19. Ka pasur një numër të vogël të problemeve të raportuara me shtatzëninë ose lindjen (p.sh. lindja e parakohshme) në foshnjat e lindura nga nënat që testuan pozitive për COVID-19 gjatë shtatëzanisë. Sidoqoftë, nuk është e qartë se këto rezultate kishin të bënin me infeksionin e nënës.

Transmetimi i COVID-19 përmes qumështit të gjirit

Nuk  dihet shumë  se si përhapet COVID-19. Përhapja nga personi në person mendohet të ndodhë kryesisht përmes pikave të frymëmarrjes të prodhuara kur një person i infektuar kollitet ose teshtin, të ngjashme me atë se si përhapet gripi (gripi) dhe patogjenët e tjerë të frymëmarrjes. Në studime të kufizuara për gratë me COVID-19 dhe një tjetër infeksion koronavirus, Sindromi i Rendit Akut i Rendshëm (SARS-CoV), virusi nuk është zbuluar në qumështin e gjirit; megjithatë ne nuk e dimë nëse nënat me COVID-19 mund ta transmetojnë virusin përmes qumështit të gjirit.

Udhëzime për dhënien e gjirit me CDC për sëmundje të tjera infektive

kolana e librave

Qumështi i gjirit siguron mbrojtje ndaj shumë sëmundjeve. Ka përjashtime të rralla kur ushqyerja me gji ose ushqyerja me qumësht të shprehur të gjirit nuk rekomandohet. CDC nuk ka udhëzime specifike për ushqyerjen me gji gjatë infeksionit me viruse të ngjashme si SARS-CoV ose Sindromi i frymëmarrjes në Lindjen e Mesme (MERS-CoV).

Jashtë mjedisit të menjëhershëm pas lindjes, CDC rekomandon që një nënë me grip të vazhdojë ushqyerjen me gji ose të ushqejë fëmijën e saj ndërsa merr masa paraprake për të shmangur përhapjen e virusit tek foshnja e saj.

Udhëzime për ushqyerjen me gji për nënat me COVID-19 të konfirmuar ose nën hetim për COVID-19

Qumështi i gjirit është burimi më i mirë i ushqimit për shumicën e foshnjave. Sidoqoftë, nuk dihen shumë për COVID-19. Nëse dhe si ta filloni apo vazhdoni ushqyerjen me gji duhet të përcaktohet nga nëna në koordinim me mjekun . Një nënë me COVID-19 të konfirmuar ose që është një pacient simptomatik duhet të marrë të gjitha masat paraprake të mundshme për të shmangur përhapjen e virusit tek foshnja e saj, duke përfshirë larjen e duarve para se të prekni foshnjën dhe të mbani një maskë për fytyrën, nëse është e mundur, ndërsa ushqeheni në gji. Nëse nxjerr  qumështin e gjirit me një pompë manuale ose elektrike të gjirit, nëna duhet të lajë duart para se të prekë çdo pjesë të pompës ose shisheve dhe të ndjekë rekomandimet për pastrimin e duhur të pompës pas çdo përdorimi.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Silva Bino mesazh të rëndësishëm qytetarëve

“Ja elementi kryesor për të luftuar COVID-19!”