MENU
klinika

CNBC/ Rimëkëmbja e ekonomisë do kërkojë kohë

Nuk jep shpresë as program fiskal prej 1 trilion dollarësh

18.03.2020 - 09:24

Qasja dyfish e një programi të stimulimit fiskal prej 1 trilion dollarësh dhe politikës së propozuar nga Rezerva Federale mund të ndihmojë në zbutjen e goditjes së një recesioni ekonomik dhe të largojë nga një krizë e mundshme financiare. Shtëpia e Bardhë po kërkon një paketë stimuluese me vlerë midis 850 miliardë dhe 1 trilion dollarë që mund të rezultojë në fonde urgjente për individët dhe ndihmë për bizneset e vogla dhe kredi për industri të goditur rëndë nga shpërthimi i virusit.Por edhe me stimulimin e propozuar, pikëpamja e parashikuesve ekonomikë është bërë më e ashpër ditët e fundit pasi kompanitë që kërkojnë tregjet e kreditit të njollave të parave dhe mbyllja e veprimtarisë së biznesit dërgon valë shoku në të gjithë ekonominë.

Sekretari i Thesarit Steven Mnuchin tha që plani i administratës mund të vinte para drejtpërdrejt në xhepat e amerikanëve. Dhe burimet e administratës thanë për CNBC se mund të ketë 500 miliardë dollarë deri në 550 miliardë dollarë në pagesa direkte ose ulje të taksave; 200 miliardë deri në 300 miliardë dollarë në ndihmë të biznesit të vogël dhe 50 miliardë deri në 100 miliardë dollarë në kompani ajrore dhe lehtësuese të industrisë. Ndërsa një turmë e madhe e ekonomisë amerikane mbyllet ose tërhiqet për të parandaluar përhapjen e virusit përmes kontaktit në grupe të mëdha njerëzish, ekonomistët kanë parashikuar gjithnjë e më shumë një recesion të shkurtër në vend. Shumë njerëz presin një rikthim në tremujorin e katërt.
“Në çdo skenar, nëse marrim një paketë të mirë stimuluese, unë ende mendoj se është një hit i madh. Eshtë e vështirë për të vlerësuar, por supozimi im është që ne do të binim 2% në 3% në Q1 dhe rreth njëjtë në Q2, duke supozuar se kemi shumë stimul fiskal, “tha Mark Zandi, kryekonomist në Moody’s Analytics. Zandi pret një tremujor të tretë të sheshtë dhe një kthim në rritje prej 1.5% në tremujorin e katërt.

New York dhe shtetet e tjera kanë mbyllur restorantet dhe baret, dhe San Francisko u ka thënë qytetarëve që të strehohen në shtëpi, diçka që New York po e konsideron gjithashtu, “Ju shikoni që të gjitha këto masa të ndryshme po merren. ’Eshtë mirë për të ndaluar virusin, por është keq për aktivitetin ekonomik,”- tha Shawn Snyder, kreu i strategjisë së investimeve në Citi Private Wealth. Kongresi do të duhet të aprovojë paketën e propozuar të stimulit. Fed ka ulur tashmë normat e interesit në zero, ka rritur likuiditetin në tregun e repos dhe ka filluar një program të ri lehtësues sasior prej 700 miliardë dollarësh. Ai njoftoi gjithashtu një strukturë të re të martën herët për të ndihmuar tregun tregtar të letrave, i cili kishte ngecur. Pas mbylljes së tregut të martën, ajo njoftoi një program për tregtarët kryesorë.

Federal Reserve Chair Jerome Powell holds a news conference following the Federal Open Market Committee meeting in Washington, U.S., December 11, 2019. REUTERS/Joshua Roberts

Snyder tha se kjo do të ndihmojë punëtorët të marrin 1000$, kontrolle dhe masat e tjera që synojnë financimin e biznesit do të ndihmojnë gjithashtu. “Për mua, pyetja është kur bëhet fjalë për recesionin, a ka të bëjë me tremujorin e dytë? Pyetja është se çfarë ndodh me tremujorin e tretë? A jemi ne në gjendje ta ndalojmë këtë sa më shpejt që të kemi vetëm një çerek të keqe,”- tha ai. Diane Swonk, kryeekonomistja në Grant Thornton tha që ajo pret që tremujori i dytë të jetë me të vërtetë i dobët me një tkurrje në produktin e brendshëm bruto të vendit prej 6%, madje edhe me një paketë stimuluese ajo vlerësoi në 700 miliardë dollarë.

Rënia e madhe në tremujorin e dytë vjen pas një rritjeje të pritur të gjysmës së përqindjes në rritjen e tremujorit të parë. Për tremujorin e tretë, ajo pret një rënie prej 2.7% para një kthimi në rritje prej 2.9% në tremujorin e katërt. “Sinqerisht, ai [stimul fiskal] do të shkonte shumë më tej drejt ruajtjes së të ardhurave të ardhshme dhe duke e mbajtur këtë nga morfimi në diçka shumë më shkatërrimtare,”- tha Swonk. “Ju nuk mund ta ndaloni që recesioni të ndodhë, por mund të vendosni humbje dhe të ndaloni një cikël të mbrapshtë hemorragjie dhe pushimesh, dhe ju po i mbani konsumatorët të tretshëm kështu që pasi të kthehen në punë, ata ende kanë një bilanc.

Kjo është një krizë shëndetësore, nuk duhet të jetë një krizë financiare. “Swonk pret që të ketë një rritje të madhe të shkallës së papunësisë në 6.3% nga 3,5% e muajit shkurt, pasi humbën 4.8 milion vende pune. Zandi tha se stimuli i propozuar do të ndihmojë, por nevojiten edhe më shumë veprime për të parandaluar një krizë financiare. “Ndihmon familjet dhe biznesi i vogël me para. Ajo e mban ekonominë së bashku për të paktën një kohë,”- tha Zandi. “Për të adresuar krizën financiare, Thesari do të duhet të bëjë më shumë punë dhe të sigurojë një strukturë për të siguruar fonde për të gjitha bizneset. Kjo është mënyra e vetme për të adresuar krizën e likuiditetit që po vjen.”

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga CNBC

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Konkurrenca në biznes e dy gjigandëve

CNBC/ Amerika nuk po fiton para në Kinë!?

Goditja e naftës, një shans për industrinë

CNBC/ “Durojmë sot për të marrë fitimet nesër”

Një javë për tu mbajtur mend

BBC/ Tregjet ngrejnë flamurin e kuq

"Shifrat e kuqe" mbulojnë ekranet

CNBC/ Bursat europiane “humbasin kontrollin”


Përfundimi i misionit/ Rekomandimi i FMN

Çfarë do të bëjë qeveria për periudhën 2021- 2023?

Banka e Shqipërisë me Misionin Monitorues të FMN-së

Çfarë politikash janë ndjekur për përballimin e pandemisë?

RT/ Si po 'mbijetojnë' vendet e Gjirit?

Të dëshpëruar për rritje të çmimit të naftës