MENU
klinika

Letra për qeveritë

“Parandaloni katastrofën ekonomike në botë”

24.03.2020 - 12:37

Këshilli Botëror i Turizmit dhe Udhëtimit ka bërë thirrje qeverive të gjithë botës me anë të një letre të hapur që të marrin menjëherë 3 masa jetike pasi sektori i turizmit dhe udhëtimit në këtë krizë me koronavirusin është në një luftë për ekzistencë.

WTTC thekson se 1/5 vende pune në botë janë të këtij sektori dhe 50 milionë vende pune janë të rrezikuara globalisht. Ndërkohë janë 320 milionë vende pune apo edhe familje që mbahen nga ky sektor që tani është pezulluar prej krizës dhe masave drastike nga qeveritë e gjithë botës.

Këshilli (WTTC) ngre shqetësimin më shumë për punonjësit e këtij sektori propozon këto tre masa jetike që qeveritë duhet të marrin:

1. Ndihmë financiare për punonjësit e këtij sektori që po përballen me vështirësi financiare.

2. Qeveritë të japin kredi jetike pa interes për kompanitë globale, bizneset e mesme dhe të vogla

3. Taksat, detyrimet dhe kërkesat financiare të sektorit të udhëtimit duhet të hiqen me efekt të menjëhershëm të paktën për 12 muajt e ardhshëm.

LETRA E KËSHILLIT BOTËROR TË TURIZMIT DHE UDHËTIMIT

Askush nuk mund të dyshojë se jemi në territor të paeksploruar. Pandemia e koronavirusit do të thotë se bota po përballet me një kërcënim në fronte të shumta që nuk shihen në kohë paqeje. Sektori i udhëtimit dhe turizmit është i ekspozuar në mënyrë unike, dhe ne vlerësojmë se 50 milion punë globalisht janë në rrezik. Ta themi qartë, udhëtimi dhe turizmi janë në një luftë për mbijetesë.

Udhëtimi është shtylla kurrizore e ekonomive nëpër botë. Ajo sjell në monedhë thelbësore dhe investime të brendshme, krijon vende pune dhe stimulon çdo sektor. Shifrat e WTTC tregojnë se udhëtimi dhe turizmi kontribuojnë në 10.4% të PBB-së globale dhe 320 milion punë. Është përgjegjës për krijimin e një në pesë vende të reja pune, dhe për tetë vjet me radhë, ka tejkaluar rritjen e ekonomisë globale.

Pa udhëtim dhe turizëm, ekonomitë në mbarë botën përballen me një kërcënim ekzistencial.

Për ta kundërshtuar këtë, WTTC u bën thirrje qeverive të të gjitha vendeve të ndërmarrin veprime të menjëhershme për të ndihmuar në sigurimin e mbijetesës së këtij sektori kritik të krijimit të vendeve të punës. Jo shpejt. Jo në pak javë. TANI. Çdo vonesë do të kushtojë në miliona punë të humbura dhe dëme pothuajse të pallogaritshme në të gjithë botën.

Tani është koha për të ndërmarrë veprime. Ne propozojmë tre masa jetësore që mbrojnë mbijetesën e miliona njerëzve që mbështeten në udhëtime dhe turizëm për jetesën dhe mirëqenien e tyre në javët dhe muajt e trazuar:

Së pari, ndihma financiare duhet të jepet për të mbrojtur të ardhurat e miliona punëtorëve në sektor që përballen me vështirësi të mëdha ekonomike.

Së dyti, qeveritë duhet të japin kredi jetike, të pakufizuara pa interes për kompanitë globale të udhëtimit dhe turizmit, si dhe miliona biznese të vogla dhe të mesme si një stimul për të parandaluar shkatërrimin e tyre.

Së treti, të gjitha taksat, detyrimet dhe kërkesat financiare të sektorit të udhëtimit duhet të hiqen me efekt të menjëhershëm të paktën për 12 muajt e ardhshëm.

Kompanitë e udhëtimit dhe turizmit po luajnë rolin e tyre për të mbrojtur punonjësit e tyre.

Së bashku, këto masa mund të shpëtojnë një sektor që tashmë po përballet me kolapsin.

Ne po i bëjmë thirrje botës që të ndërmarrë veprime urgjente dhe të menjëhershme për të parandaluar që kjo krizë globale shëndetësore të bëhet një katastrofë ekonomike në të gjithë botën. Të bësh asgjë nuk është një mundësi.

Ne kërkojmë që çdo qeveri të ndërmarrë një veprim drastik dhe vendimtar tani për të ruajtur dhe mbrojtur kontributin e sektorit të udhëtimit dhe turizmit, nga i cili varen më shumë se 320 milion njerëz dhe familjet e tyre për jetesën e tyre.”

Sinqerisht,
Gloria Guevara, Presidenti dhe CEO i WTTC

WTTC përfaqëson sektorin global të udhëtimit dhe turizmit. Anëtarët përfshijnë mbi 200 CEO, Kryetarë dhe Presidentë të kompanive udhëheqëse të udhëtimit dhe turizmit në botë.

Dimri i vështirë për shqiptarët

Energjia, mes kursimit dhe shtrëngimit

Vendimi i ERE-s për shtrenjtimin e energjisë elektrike

Sa familje do të preken nga tarifat e reja?

“Shkurtoni shpenzimet buxhetore në udhëtime dhe dieta"

Banka Botërore thirrje qeverisë shqiptare