MENU
klinika

Virusi është edhe më shqetësues...

Përballimi i problemeve të kancerit gjatë COVID-19

26.03.2020 - 15:40

Të gjithë mësojnë të jetojnë me kërcënimin e koronavirusit , por për njerëzit me kancer, virusi është edhe më shqetësues.

Kanceri mund të rrisë rrezikun e njerëzve për kapjen e koronavirusit. Ai  gjithashtu rrit shanset e komplikimeve nga infeksioni. “Pacientët me kancer janë në një rrezik më të lartë, veçanërisht nëse trajtimi është aktiv ose i kohëve të fundit. Është e vështirë të jepni një përgjigje për të gjithë, por sa më afër jush të jetë trajtimi, aq më shumë ndikim ka,” tha Dr. Len Lenhtenfeld , Zëvendës Shefi i Mjekësisë për Shoqërinë Amerikane të Kancerit. Lichtenfeld tha se lloji i trajtimit ndikon në rrezikun e një pacienti, dhe ata që marrin kimioterapi zakonisht kanë rrezikun më të lartë të infeksionit. Por trajtimet e tjera ndikojnë gjithashtu në reagimin imunitar – madje edhe kirurgjinë, tha ai.

“Sa kohë që efektet imune shtypëse të trajtimit të kancerit mund të zgjasin, ne nuk e dimë,” tha Lichtenfeld. “Ne nuk kemi teste vërtet të mira për të na dhënë një pamje  për përgjigjen imune. Por, nuk është çështje javësh, ndoshta nuk është çështje muajsh, mund të ketë vite pas trajtimit.”

Onkologu Dr Joshua Sasine, nga Qendra Gjithëpërfshirëse e Kancerit Jonsson në Universitetin e Kalifornisë, Los Angeles, tha se njerëzit që kanë kryer një transplant të palcës së eshtrave, veçanërisht ata që morën palcën e donatorëve, ndoshta përballen me rrezikun më të madh. Pacientët marrin kimioterapi me dozë të lartë para një transplantimi të palcës së eshtrave. Rreziku i tyre i infeksionit është më i lartë në vitin e parë pas transplantimit. Përgjigja imune ndoshta afrohet në normale rreth dy vjet më vonë , megjithëse pacientët që marrin palcën e donatorëve nuk kthehen plotësisht në normal, tha Sasine.

Njerëzit me kancer të sistemit imunitar, leuçemisë ose limfomës gjithashtu kanë një rrezik më të lartë infeksioni, tha ai. Rrezatimi mund të shtypë sistemin imunitar, megjithëse zakonisht në zonën që trajtohet. Trajtimet e synuara të kancerit kanë më pak të ngjarë të pengojnë reagimin imunitar, tha ai. Dhe, trajtimet e vazhdueshme të hormoneve për të parandaluar përsëritjen e kancerit të gjirit dhe kancerit të prostatës “zakonisht nuk ndikojnë në sistemin imunitar,” tha Sasine. Nëse nuk jeni të sigurt për rrezikun tuaj nga infeksioni, bisedoni me mjekun. “Në fund të fundit, terapia e kancerit është shumë e individualizuar,” tha Sasine. “Vendi më i mirë për të filluar është duke pyetur mjekun .” Lichtenfeld u pajtua që ka shumë ndryshore për t’u marrë parasysh.

“Nuk ka rregulla të vështira dhe të shpejta,” tha ai. “Nëse keni pasur ndonjë kimioterapi ose trajtim të ilaçeve vitin e fundit, tregohuni shumë të kujdesshëm.” Është  e arsyeshme të presësh ndërprerje në kujdesin  për kancerin të paktën disa javëve në vazhdim, tha Lichtenfeld. “Keni durim,” sugjeroi ai. “Sigurohuni që të keni numrin e telefonit të mjekut që mund të merrni nëse keni një pyetje ose ndonjë simptomë” nga virusi ose nga trajtimi.

kanceri i qafes se mitres-konica.al

Nëse keni një takim rutinë , të planifikuar, kontrolloni me mjekun për të parë nëse mund të bëhet me telefon, në internet ose me planifikim të ri. Nëse keni teste të imazheve të planifikuara, ai sugjeroi të konfirmoni paraprakisht për të shmangur vizitat e panevojshme në spital. Por shumica e trajtimit duhet të vazhdojnë – të paktën tani për tani, të dy ekspertët ranë dakord. Sasine tha se nuk ka shumë hapa më tej se çfarë rekomandohet për të gjithë që mund të ndihmojnë në mbrojtjen e pacientëve me kancer. “Higjiena e mirë dhe larja e duarve, shmangia e njerëzve që mund të infektohen, minimizimi i kontaktit shoqëror janë të rëndësishme,” tha ai.

Sasine tha që të mbash maskë nuk është e nevojshme dhe mund t’u japë njerëzve një sens të rremë sigurie. Ai shtoi se njerëzit duhet të lajnë duart shpesh, dhe kjo është më efektive sesa të përdorësh në mënyrë të përsëritur sanitizues dore.

Ai këshilloi njerëzit me kancer të mos udhëtojnë tani, dhe si të gjithë të tjerët, të shmangin turmat.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Për kurimin e koronavirusit

A duhet të shmangni vërtet ibuprofenin?

Ja vendimi drakstik i SHBA dhe Australisë

259 të vdekur nga Koronavirus /SHBA: Kërcënim i paprecedentë

Raportimet e Organizatës Botërore të Shëndetësisë

A mund të shërohemi nga koronavirusi?