MENU
klinika

Studimi i ri

Rimëkëmbja nga trauma e trurit zgjat më shumë sesa pritej

31.03.2020 - 14:58

Më pak se gjysma e pacientëve me një dëmtim të butë traumatik të trurit të lidhur me sportin (mTBI) shërohen brenda dy javësh, tregojnë studime të reja.

“Ky studim sfidon perceptimet e tanishme që shumica e njerëzve me një mTBI të lidhura me sportin shërohen brenda 10 deri në 14 ditë,” tha autori kryesor Dr. Stephen Kara, nga Axis Sports Medicine në Auckland, Zelanda e Re.

Ai dhe kolegët e tij analizuan kohën e rikuperimit në afro 600 pacientë në Zelandën e Re të trajtuar gjatë një periudhe dy vjeçare për mTBI të lidhura me sportin. Më shumë se 3 nga 4 të prekur ishin meshkuj, dhe mosha mesatare e tyre ishte 20 vjec . Rreth 7.5% ishin nën moshën 12 vjeç.

Të gjithë pacientët kanë ndjekur një protokoll standard. Përfshirë  48 orë “pushim relativ”, domethënë ata shmangnin detyrat mendore dhe fizike që mund të përkeqësonin dëmtimin e kokës. Ata pastaj gradualisht rritën detyra të tilla.

Pas 14 ditësh, 45% e pacientëve ishin rikuperuar, zbuloi studimi. Rimëkëmbja u rrit në 77% pas katër javësh dhe në 96% tetë javë pas lëndimit. Koha e rikuperimit ishte e ngjashme në të gjitha grupmoshat.

Sidoqoftë, udhëzimet e tanishme nga Grupi Global i Mrekullueshëm në Sporte (CISG) thonë që gati të gjitha tronditjet e lidhura me sportin zgjidhen brenda 10 ditësh.

kolana e librave

Udhëzimet e Sh.B.A-së për tronditjet e të rinjve bëjnë thirrje për një kujdes të vazhdueshëm nga një mjek  pas vizitës në dhomën e urgjencës, pastaj një plan për kthimin gradual në shkollë dhe të luajnë kur të shërohen plotësisht. Cdo person duhet të vlerësohet individualisht.

Gjetjet e studimit paraqiten në numrin e Marsit të Revistës Klinike të Mjekësisë Sportive.

“Kjo normë e rikuperimit është më e ngadaltë sesa përshkruhet në CISG e mëparshme, dhe deklaratat e tjera të pozicionit,” tha Kara në një njoftim për lajmet në ditar. “Ne besojmë se të dhënat tona mund të pasqyrojnë afatin kohor të rimëkëmbjes natyrore për ata me një mTBI të lidhur me sportin.”

Ekipi i tij vuri në dukje se kohët e rimëkëmbjes ishin më të gjata për atletet femra dhe për pacientët me një histori migrene ose çështje të shëndetit mendor. Ata që vonuan të kërkojnë kujdes mjekësor gjithashtu kishin një shërim më të ngadaltë, zbuloi studimi.

“Qasja e hershme në kujdes pas mTBI çon në shërim më të shpejtë,” tha Kara. “Kjo u mundëson mjekëve dhe terapistëve të fuqizojnë pacientët që të përfshihen në mënyrë aktive në rikuperimin e tyre nga një perspektivë fizike dhe njohëse, e mbështetur nga një protokoll klinik i rimëkëmbjes.”

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


"Truri organi më i dëmtuar..."

Frika nga tërmetet, psikiatrja bën thirrje