MENU
klinika

Kontinenti i zhdukur i diamanteve

Shkencëtarët: Zbuluam hallkën e munguar të kërkimeve

25.03.2020 - 10:10

          Mostra shkëmbore veshur me diamante, janë zbuluar së fundmi, në një ishull verior të Kanadasë. Zulimi mund të plotësojë zinxhirn e njohurive, për një pjesë të lashtë të kores kontinentale të tokës.    

Fragmenti i pjesës që tashmë njihet si Kratoni i Atlantikut Verior, u zbulua nga gjeologët gjatë kërkimeve për diamantët e ishullit Baffin në Kanada. Kjo pjesë e lashtë e tokës, besohet se ka qenë një kontinent që arrinte deri në majë të hemisferës veriore, nga Skocia deri në rajonin verior kanadez, Labrador.

Sipas studiuesve, kontinenti ekzistonte mbi sipërfaqen e ujit, para se pllakat kontinantale të kores së tokës të ndryshonin. Provat u gjetën në copa shkëmbore ‘kimberlit’, që për studiuesit dëshmojnë tipare të pagabueshme të kratonit të lashtë.

 

kolana e librave

Ata pohojnë, se ky fragment shton rreth 10 për qind të masës së njohur kontinantale, duke i ndihmuar në rindërtimin e fromave misterioze të tokës në lashtësi.

“Përbërja minerale e pjesëve të tjera të kratonit të Veriut të Atlantikut është aq unike, sa nuk mund të gabohet”, – tha gjeologia ameriakne pranë “University of British Columbia”, Maya Kopylova.

“Ishte e thjeshtë, t’i lidhje pjesët bashkë. Kratonet fqinje në veri të Kanadasë, në veri të Kebekut, të Ontarios dhe Nunavutit, përmbajnë zona minerare krejtësisht të ndryshme. Zbulimi ynë, ishte hallka që i mungonte zinxhirit”, – theksoi ajo.

Kratoni në fjalë, ishte pjesë e kontinentit të vetëm, që ekzistonte para se ai të ndahej në disa fragmente nga detet dhe oqeanet e reja – tha Professor Kopylova, në një intervistë për “MailOnline”, në procesin e njëjtë që po ndan gradualisht gadishullin Arabik me Afrikën lindore. Zonat me thesaret minerale janë marrë tashmë nga gjigantët e diamanteve De Beer.