MENU
klinika

Ja ç'thonë shkencëtarët

A do të ketë një vaksinë për koronavirusin?

29.03.2020 - 13:15

Gjatë ditëve të fundit ka pasur disa raporte që sugjerojnë SARS-CoV-2, virusi që shkakton sëmundjen COVID-19, nuk po ndryshon në mënyrë të konsiderueshme.

Duke analizuar materialin gjenetik të mostrave të ndryshme të virusit, të mbledhura nga vende të ndryshme përgjatë shpërthimit, shkencëtarët janë në gjendje të mësojnë se si përhapet. Lajmet që virusi është i ngadaltë në mutacion është pozitiv për sa i përket zhvillimit të vaksinave, pasi tregon se kur krijohet një mund të jetë efektive për shumë vite.

Viruset pritet të evoluojnë me kalimin e kohës, pasi ato përsëriten në mënyrë në qelizat e një organizmi mikpritës.

Ndërsa disa mutacione të pafavorshme hiqen nga përzgjedhja natyrore, të tjerët mund të lulëzojnë. Sidoqoftë, në rastin e SARS-CoV-2, shkencëtarët në të gjithë botën kanë vëzhguar relativisht pak mutacion gjenetik ndaj virusit që prej fillimit të shpërthimit.

Dy ekipe studiuesish të sëmundjes infektive në Itali, një komb i goditur fort nga pandemia, kanë analizuar në mënyrë të pavarur mostrat lokale të koronavirusit dhe kanë krahasuar gjenomet e tyre me atë të virusit kur sekuencohet në Kinë dy muaj më parë. Rezultatet e tyre paraprake sugjerojnë që gjenomi i virusit që përhapet me shpejtësi është i qëndrueshëm me pak ndryshime gjenetike.

“Të dhënat tona fillestare tregojnë se ky është një virus shumë i qëndrueshëm ARN, me vetëm pesë variante të reja,” tha profesori Stefano Menzo, kreu i Virologjisë në Spitalin Universitar Ancona, në një deklaratë. “Sikur të kishim hetuar viruse të tjera  mund të prisnim deri dhjetëra mutacione të reja pas kaq shumë cikleve infektive te pacientët “.

kolana e librave

Menzo shpjegoi gjithashtu se si kjo mund të ndikojë në një vaksinë të mundshme. “Një virus me një gjenom të qëndrueshëm është një lajm i mirë për zhvillimin e vaksinave sepse tregon që efektiviteti i vaksinave mund të jetë më i qëndrueshëm, ndoshta gjatë shumë viteve.”

Një grup tjetër që punon në SH.B.A.  tha për  Washington Post se edhe ata kanë gjetur vetëm rreth katër deri në 10 dallime gjenetike midis shtameve që infektojnë njerëzit në SH.B.A. dhe virusit origjinal në Ëuhan.

“Ky është një numër relativisht i vogël i mutacioneve për të kaluar nëpër një numër të madh njerëzish,” tha Peter Thielen, gjenetik molekular në Laboratorin e Fizikës së Aplikuar të Universitetit Johns Hopkins, për Washington Post. “Në këtë pikë, shkalla e mutacionit të virusit do të sugjeronte që vaksina e zhvilluar për SARS-CoV-2 do të ishte një vaksinë e vetme, sesa një vaksinë e re çdo vit si vaksina e gripit.”

Meqenëse gjenomet virale janë dinamike, materiali gjenetik i SARS-CoV-2 akoma mund të diversifikohet. Sidoqoftë, sipas një komenti të Nathan Grubaugh, një epidemiolog në Shkollën Yale të Shëndetit Publik, kjo është një pjesë natyrore e ciklit të jetës së virusit dhe “nuk duhet të shqetësohemi kur një virus ndryshon  gjatë shpërthimeve të sëmundjes”. Në fakt ndërsa virusi diversifikohet, mund të mundësojë që të hartohen linja më të qarta të sëmundjes.

Sidoqoftë, duhet të tregohet kujdes për të siguruar që gjetjet nuk “interpretohen”, pasi madhësitë e kampionit janë akoma të vogla dhe ne jemi akoma herët në shpërthim, paralajmëruan shkencëtarët. Në një mënyrë të ngjashme, shqetësimet janë ngritur gjithashtu në komunitetin shkencor në lidhje me një studim paraprak të botuar në fillim të këtij muaji, i cili sugjeron që një lloj i dytë i koronavirusit ka evoluar i cili zgjat një rast më të rëndë të COVID-19.

“Deri më tani, ne nuk kemi ndonjë provë që lidh një virus specifik [tendosje] me ndonjë rezultat të ashpërsisë së sëmundjes,” tha Thielen për Washington Post. “Tani për tani, ashpërsia e sëmundjes ka shumë më shumë të ngjarë të drejtohet nga faktorë të tjerë.”