MENU
klinika

Franca dhe Gjermania deklaratë të përbashkët

“Të shtyhet ose rishqyrtohet mocioni i mosbesimit…”

25.03.2020 - 08:49

Ministritë e Jashtme të Francës dhe Gjermanisë me një deklaratë të përbashkët kanë kërkuar që mocioni i mosbesimit ndaj qeverisë në Kosovë nga LDK të shtyhet ose rishqyrtohet. Dy fuqitë botërore bëjnë thirrje që Kosovës i duhet momentalisht një qeveri e qëndrueshme që të përballet me krizën.

Po ashtu dy shtetet paralajmërojnë se kur kriza të tejkalohet atëhere do të organizohet një Samit në Paris me prani të Macron dhe Merkel për rifillimin e dialogut Kosovë- Serbi kur të plotësohen kushtet.

DEKLARATA E PËRBASHKËT:
Franca dhe Gjermania janë të shqetësuar për situatën politike në Kosovë në një kohë kur uniteti politik është i nevojshëm për t’u përballur me krizën COVID-19.

Kosovës i duhet një qeveri e qëndrueshme dhe plotësisht funksionuese për t’u marrë me këtë krizë. Prandaj, ne bëjmë thirrje që vota e mosbesimit në Qeveri të rishqyrtohet ose shtyhet.

Kujtojmë mbështetjen tonë për përparësitë e Qeverisë së Kosovës, d.m.th. luftimin e korrupsionit dhe nxitjen e zhvillimit socio-ekonomik. Ne jemi të gatshëm për të rritur mbështetjen tonë konkrete për Kosovën në këto zona.

Sa i përket marrëdhënieve midis Kosovës dhe Serbisë, ne presim që të dy palët të ndërmarrin hapat e nevojshëm për të hequr pengesat për rifillimin e dialogut.

Ne mirëpresim qëllimin e kryeministrit Kurti për të rifilluar dialogun me Serbinë dhe të përfshijë të gjithë aktorët në mënyrë që Kosova të flasë me një zë. Vendimi i marrë nga Qeveria e Kosovës në 20 Mars për të hequr tarifën 100% të lëndëve të para është një hap i parë i rëndësishëm në drejtimin e duhur. Ne presim që tarifat të pezullohen plotësisht nga 1 prilli dhe ne presim që Serbia të bëjë pjesën e saj të përpjekjeve.

Kur plotësohen kushtet për rifillimin e Dialogut, dhe kriza COVID-19 tejkalohet, Presidenti Macron dhe Kancelari Merkel planifikojnë të organizojnë një Samit në Paris, me pjesëmarrjen e liderëve të të dy palëve dhe Përfaqësuesit të Lartë Borrell.

Mosmarrëveshja midis Serbisë dhe Kosovës është çështje evropiane e sigurisë, prandaj Bashkimi Evropian do të vazhdojë të udhëheqë përpjekjet e lehtësimit menjëherë pasi të dy palët të bien dakord të fillojnë përsëri bisedimet e tyre. Koordinimi me partnerët tanë, veçanërisht Shtetet e Bashkuara, do të ndiqet.

Qëllimi i Dialogut duhet të mbetet normalizimi i plotë i marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë përmes një marrëveshjeje gjithëpërfshirëse, përfundimtare dhe ligjërisht detyruese. Arritja e këtij objektivi është një kusht për të dy palët në mënyrë që të anëtarësohen në Bashkimin Evropian.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Kuvendi i Kosovës mblidhet sot në orën 11:00

A do shkarkohet Albin Kurti si kryeministër?

"Deputetët vendosin fatin e tij"

Mustafa: Kurti po ndikohet nga disa kokëkrisur