MENU
klinika

Një manual përdorimi

Testi i koronavirusit: Çfarë duhet të dini?

26.03.2020 - 15:49

Pasi  gjithnjë e më shumë njerëz shqetësohen për kapjen ose përhapjen e COVID-19, sëmundja e shkaktuar nga koronavirusi i ri, shumë duan të testohen. Por kritere të ndryshme të testimit, furnizime të kufizuara dhe faktorë të tjerë do të thotë se jo të gjithë mund të bëjnë  një provë, veçanërisht njerëzit pa simptoma dhe faktorë minimale të rrezikut.

A mund të testohem për COVID-19?

Testet e koronavirusit duhet të porositen nga një mjek. Nëse ndiheni sikur keni COVID-19, është e rëndësishme të telefononi mjekun dhe të ndiqni udhëzimet se çfarë të bëni. Nëse keni një kollë, ethe ose vështirësi në frymëmarrje, mjeku ka shumë të ngjarë që së pari t’ju testojë për gripin ose shkaqet e tjera të mundshme të këtyre simptomave.

Kur vendosni nëse është e përshtatshme që ju të testoheni për koronavirusin e ri, mjeku do të marrë parasysh faktorët e rrezikut, të tilla si mosha , shëndeti  i përgjithshëm, ku jetoni dhe punoni, historinë e udhëtimit dhe simptomat tuaja.

Ka shumë të ngjarë të merrni një test COVID-19 nëse keni simptoma dhe jeni:

Përjetimi i simptomave të rënda të tilla si ethe shumë e lartë ose vështirësi në frymëmarrje që kërkojnë kujdes në spital.

Të jetosh me kushte të caktuara shëndetësore, siç janë:

  • Diabet
  • Sëmundja e zemrës
  • Sëmundja kronike e mushkërive
  • Sëmundja kronike e veshkave
  • Terapia imunosupresive
  • Puna në një mjedis të kujdesit shëndetësor dhe sigurimi i kujdesit të drejtpërdrejtë për pacientët.

Si kryhet testi i koronavirusit?

Mjeku do të veshë rroba mbrojtëse, maskë dhe mburojë të fytyrës, dhe më pas të mbledhë mostra. Kjo përfshin mukozën e hundës dhe pështymës së personit. Mjeku më pas paketon mostrat sipas udhëzimeve nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve dhe më pas mostrat dërgohen në një laborator.

Çfarë  ndodh nëse rezultoj pozitiv për koronavirus?

Nëse testi tregon se jeni infektuar, mjeku do të këshillojë hapat e ardhshëm. Shumica e rasteve të sëmundjes janë të buta dhe mund të menaxhohen në shtëpi.

Pse nuk mund të gjithë të bëjnë një test coronavirus?

Disa vende po përjetojnë një vonesë në marrjen e testeve për koronavirusin e ri. Testi aktualisht kërkon kohë dhe  për momentin, duhen disa ditë për të marrë rezultate. Instituti i Shëndetit Publik  po shqyrton mënyrat më të përshtatshme për të administruar testet sipas faktorëve të rrezikut të individëve.

Nëse jam testuar një herë, a duhet të testohem përsëri?

Ndoshta. Nëse jeni testuar për COVID-19 dhe rezultatet janë negative, nuk do të thotë që ju jeni të mbrojtur nga koronavirusi . Ju mund të infektoheni më vonë dhe të keni nevojë për një test tjetër. Nëse sëmureni dhe testi për koronavirus është pozitiv, pasi të jeni më mirë mjeku  mund të urdhërojë një test tjetër për të vlerësuar shërimin tuaj dhe të sigurohet që nuk jeni më ngjitës për të tjerët.

Çfarë  duhet të bëj nëse mendoj se kam pasur  kontakt me dikë që ka COVID-19?

Nëse mendoni se keni qenë të ekspozuar ndaj COVID-19 dhe keni një ethe dhe simptoma, të tilla si kollë ose vështirësi në frymëmarrje, telefononi mjekun ose 127 për këshilla mjekësore. Nëse nuk keni simptoma, me shumë mundësi nuk do të testoheni, por përkundrazi ju këshillojmë të qëndroni në shtëpi dhe të prisni të shihni nëse shfaqni simptoma.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Planet për të qëndruar në pushtet deri në 2036

“Dorëzohet” Putini, shtyn votimin për shkak të koronavirusit

Aktorja e famshme italiane me koronavirus

“Ditë frikë dhe vetmie”