MENU
klinika

Ja çfarë parashikon

COVID-19/ Shkenca krijon programin kompjuterik

31.03.2020 - 15:16

Një ekip ndërkombëtar ka hartuar një program kompjuterik që parashikon me saktësi deri në 80% se cilët pacientët COVID-19 do të zhvillojnë sëmundje serioze të frymëmarrjes.

Zhvilluar nga Sh.B.A dhe studiues kinezë, programi i inteligjencës artificiale (AI) është testuar në dy spitale në Kinë me 53 pacientë që u diagnostikuan në janar me COVID-19. Mjeti i ri konsiderohet eksperimental dhe tani është në provë.

Qëllimi është të ndihmojmë mjekët të përdorin sa më mirë burimet e kufizuara, duke identifikuar herët se  cilët pacientë do të kenë nevojë për shtretër spitalor dhe të cilët mund të dërgohen në shtëpi për vetë-kujdes. Në teori, mund të ndihmojë gjithashtu administrimin e drejtpërdrejtë të trajtimit agresiv edhe në mungesë fillestare të simptomave të rënda.

“Nga ata që kanë simptoma, 80% – mbase deri në 85% – do të kenë sëmundje të butë; rreth 15% deri në 17% do të kenë sëmundje të rëndë dhe duhet të shtrohen në spital; dhe një shtesë prej 3% deri në 5% do të duhet intensiv përkujdesje, zakonisht për shkak të Sindromës Akute të frymëmarrjes ARDS “, tha bashkëautori i studimit Dr. Megan Cafe. Ajo është një asistente klinike e sëmundjes infektive dhe imunologjisë në Shkollën e Mjekësisë në NYU Grossman në New York City. ARDS është një gjendje potencialisht vdekjeprurëse në të cilën rrjedh lëngu në mushkëri, duke e bërë frymëmarrjen gjithnjë e më të vështirë. Kafe tha se të paktën dy të tretat e pacientëve COVID-19 të cilët vazhdojnë të kenë nevojë për trajtim në një njësi të kujdesit intensiv spitalor zhvillojnë ARDS, që është “procesi themelor që çon në vdekje në shumë prej rasteve.

Por Cafe vuri në dukje se COVID-19 fillon butësisht te të gjithë, me një kollë, ethe dhe stomak të përzjerë.

“Një përqindje e vogël do të vazhdojë, pesë deri në 10 ditë më vonë, për të zhvilluar një sëmundje shumë të rëndë dhe disa do të kërkojnë intubacion. Nuk është gjithmonë e qartë se kush,” tha ajo. “Ndonjëherë dikush në të 30-tat e tij pa histori mjekësore ka sëmundje më të rëndë sesa dikush në të 70-tat e tij me probleme të shumta mjekësore.” Pra, qëllimi, tha Cafe, ishte të zhvillonte një version të inteligjencës artificiale të një “klinik master” – domethënë një mjek me përvojë që merret me një sëmundje të njohura. Duke punuar me studiues në dy spitale në Ëenzhou të Kinës, ekipi i NYU hartoi një model kompjuterik bazuar në llojin e “analitikës parashikuese” të përdorur për të parashikuar aktivitetin e tregut të aksioneve dhe modelet e votimit. Ata e ushqyen atë informacion të rëndësishëm për pacientët, të tilla si rezultatet e skanimeve të mushkërive dhe testeve të gjakut, dhembjet e muskujve dhe modelet e etheve, përgjigjet imune, mosha dhe gjinia.

Për habinë e tyre, studiuesit zbuluan se faktorët që shumica e klinikëve do të përqendroheshin – të tilla si statusi i mushkërive, mosha dhe gjinia – nuk ishin të dobishëm në parashikimin e rezultateve.

kolana e librave

Çfarë ishte?

Parashikuesit më të saktë ishin ngritje të lehta në një enzimë të mëlçisë të quajtur alanine aminotransferaza (ALT); dhimbje të muskujve të thellë; dhe nivele më të larta të hemoglobinës, proteina që lehtëson transportin në gjak të oksigjenit në të gjithë trupin.

“Kjo është vlera e kësaj qasje,” tha Cafe, “për të kërkuar atë që ne, si mjek, mund të mos e vini re”.

Ndërsa programi duhet të jetë i vlefshëm për popullsinë më të madhe, ajo tha se do të ishte e lehtë të përfundosh nëse testimi i ardhshëm gjen saktësi të ngjashme. Mjeti mund të jetë “shumë i dobishëm”, tha Dr. Maria Luisa Alcaide, një bashkëpunëtore e Shoqatës së Sëmundjeve Infektive të Amerikës që shqyrtoi gjetjet. “Ajo që po ndodh me COVID-19 është që rastet janë rritur ndjeshëm deri në atë pikë sa kujdesi intensive i disa spitaleve është i mbingarkuar,” vuri në dukje ajo. “Dhe për arsye që nuk kuptohen mirë, jo të gjithë ata që sëmuren përshtaten me profilin e një personi të moshuar me kushte themelore.”

Mjekët më të mirë janë në gjendje të parashikojnë ata që do të kënë vështirësi , aq më me kujdes do të mund t’i gjurmonin ata dhe kujdesin e tyre, tha Alcaide, i cili është gjithashtu një profesor i asociuar i sëmundjeve infektive në Universitetin e Miami. Por metoda është testuar vetëm në një mostër shumë të vogël të pacientëve, dhe qindra mijëra janë infektuar tani, theksoi ajo. “Nuk ka gjasa që ky kampion i vogël të jetë përfaqësues i të gjithë pacientëve COVID-19,” tha Alcaide. Disa nga këta parashikues mund të rezultojnë të jenë të rëndësishëm. Por ne thjesht nuk e dimë akoma. Shënuesit e tjerë mund të rezultojnë më të rëndësishëm. Pra, kjo me të vërtetë duhet të vërtetohet me më shumë pacientë ”.

Gjetjet raportohen në internet në numrin e 30 Marsit të revistës Computer, Materiale & Continua.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Aktori shqiptar vetëofrohet si vullnetar

“Kam 16 ditë i mbyllur! Nuk jam as infermier, as mjek!”