MENU
klinika

Pandemia që transformoi jetën

A do të na ndihmojnë testet e antitrupave të lëmë karantinën?

15.04.2020 - 15:48

Me më shumë se 80% e popullatës janë të paaftë për të lënë shtëpinë për punë ose shkollë, zyrtarët kanë thënë dicka që mund të na ndihmojë të kthehemi në normalitet: një test i shpejtë gjaku për të parë nëse dikush ka zhvilluar imunitet ndaj COVID- 19.

Testet serologjike, siç quhen, kërkojnë antitrupa në gjak. Antitrupat zhvillohen kur ju jeni ekspozuar ndaj një infeksioni të veçantë, dhe ekspertët besojnë se shumë raste të COVID-19 janë  kaq të butë tek njerëzit sa që ata nuk mund ta dinë se e kishin pasur apo jo . Kjo do të thotë se ekziston një shans që një numër i konsiderueshëm prej nesh kanë zhvilluar antitrupa tashmë.

Duke shpresuar të zbulojë se sa është përhapur virusi, javën e kaluar Instituti Kombëtar i Shëndetësisë (NIH) njoftoi se po kërkojnë 10,000 vullnetarë pa histori të konfirmuar ose simptoma aktuale të COVID-19. Studiuesit duan të shohin se sa kanë antitrupa në gjakun e tyre.

“Ne aktualisht nuk kemi numra të mirë për numrin e njerëzve që janë infektuar tani, shumë më pak njerëz që janë infektuar më parë të cilët nuk u testuan kurrë,” i tha Anxhela Rasmussen, virologe në Universitetin Columbia në Neë York Times. “Pra, është vërtet e rëndësishme nga një këndvështrim epidemiologjik të bëjmë këto lloje të analizave serologjike.”

NIH është larg nga e vetmja organizatë që punon për këtë. Në mars, FDA njoftoi një politikë që do të lejojë laboratorët tregtarë që plotësojnë kushte të caktuara për të tregtuar testet e tyre pa pritur miratimin e FDA të njohur si një Autorizim i Përdorimit të Urgjencës (EUA). Më shumë se 70 nga ato teste janë në horizont.

“Brenda një periudhe prej një jave apo më shumë, ne do të kemi një numër mjaft të madh të testeve që janë në dispozicion,” i tha CNN Anthony Fauci, MD, drejtor i Institutit Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive.

Por ekspertët paralajmërojnë se prania e antitrupave vetëm nuk tregon domosdoshmërisht që ju jeni pastruar për të rihapur “botën”. Para së gjithash, ekzistojnë disa lloje të antitrupave. Vetëm një nënbashkësi e njohur si antitrupa neutralizues mund të bllokojë virusin.

“Ne nuk e dimë se cila përgjigje ndaj antitrupave neutralizon virusin,” thotë Joseph Vinetz, MD, profesor i sëmundjeve infektive në Universitetin Yale. “Pasi të keni një test të antitrupave, duhet të studioni njerëz me përgjigje antitrupash për rrezikun e tyre për të marrë një infeksion të ri.”

Kjo nuk do të ndodhë, thotë ai, derisa njerëzit që testojnë pozitivisht për antitrupat të kthehen në fuqinë punëtore – dhe pastaj të trregojnë nëse do të riinfektohen ose jo. Është  një lojë pritjeje.

“Nëse guvernatori i një shteti thotë,” Ne kemi një test antitrupash, unë mund t’i liroj njerëzit përsëri në punë “, të dhënat nuk e mbështesin vërtet atë në këtë pikë,” thotë Vinetz. “Ne do të zbulojmë se çfarë ndodh kur politika balancohet kundër shkencës.”

Pastaj është madhësia e sfidës së testimit të të gjithëve. Me më shumë se 300 milion njerëz në Sh.B.A, 3 milion testet diagnostikuese të kryera deri më tani përfaqësojnë mezi 1% të popullsisë.

Testet jo të besueshme mund të përbëjnë një problem tjetër. Në Sh.B.A., Spanjë dhe gjetkë, rezultatet e rreme të provës kanë shkatërruar shpresat për një test të shpejtë dhe të saktë.

Tani për tani, të paktën, asnjë provë nuk mund t’ju tregojë nëse jeni të sigurt të ktheheni në jetën tuaj të përditshme të rregullt. Asnjë kompani e testimit nuk ka bërë teste të mjaftueshme për të mbledhur rezultate në shkallë të gjerë. Dhe megjithëse mund të shihni teste që pretendojnë ndryshe, asnjë nuk është aprovuar posaçërisht nga FDA.

“Nëse shihni “teste” në internet, mos i blini ato derisa të mund t’ju japim një provë të besueshme për të gjithë ,” tha Deborah Birx, MD, koordinatore e grupit të punës koronavirus të Shtëpisë së Bardhë.

Duke pasur parasysh të gjitha pasiguritë që lidhen me testet e antitrupave, “ajo që na duhet vërtet është një pilulë që zvogëlon kohën që dikush është i sëmurë ose infektues për njerëzit e tjerë, ose që mund të parandalojë që njerëzit të infektohen “, thotë Vinetz.

Shkolla e Mjekësisë Yale, ku ai punon, dhe Sistemi Shëndetësor Yale Neë Haven po punojnë për këtë. Ata po krijojnë një platformë të kërkimit klinik COVID-19 përmes pacientëve me raste të buta ose asimptomatike, të cilat Vinetz shpreson se do të hapen brenda disa javëve në vazhdim. Ata që testojnë pozitivisht do t’ju jepet ose një ilaç antiviral eksperimental ose një qetësues, më pas u kërkohet të kthehen për shtupat ditore për 1 javë për të kontrolluar sasinë e virusit në fytin e tyre, me monitorim të përjavshëm pas kësaj.

Vinetz parashikon të ketë rezultate paraprake brenda 2 javësh nga fillimi i platformës.

“Tani për tani, njerëzit mund ta kenë këtë virus për disa javë,” thotë Vinetz. “Po sikur të ishit infektuar vetëm për 2 ditë? Nëse një ilaç me të vërtetë vret virusin, jo vetëm që mund të trajtoni njerëzit që kanë infeksionin,por nëse ilaçi është i sigurt, ju mund t’ja jepni njerëzve si profilaksi. “

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Komisionari për Zgjerimin i Bashkimit Evropian, Varhelyi

“BE-ja nuk po bën garë me ndihmat për Ballkanin”