MENU
klinika

Pasojat e përhershme të heqjes kirurgjikale

A duhen hequr dhëmbët e pjekurisë?

15.04.2020 - 16:10

Dhëmbët e mençurisë janë dhëmbët e fundit që njerëzit dalin si një i rritur i ri (adoleshencë deri në të njëzetat e hershme).

Ata quhen molarët e tretë. Disa njerëz mund të jenë në gjendje të mbajnë dhëmbët e mençurisë nëse nuk shkaktojnë ndonjë problem. Herë të tjera, dhëmbët e mençurisë mund të prishin  dhëmbë të tjerë, të shkaktojnë dhimbje ose mund të shoqërohen me sëmundje të mishrave të dhëmbëve ose një problem tjetër dentar. Në këto raste, nxjerrja e dhëmbëve të mençurisë mund të jetë e garantuar.

Dhimbja e dhëmbësh të mençurisë ose pjekurisë sic quhen ndryshe

  1. Pasi të keni hequr dhëmbët e mençurisë, dhimbja është e zakonshme. Ka disa mënyra për të minimizuar këtë dhimbje.
  2. Merrni ilaçin e rekomanduar nga mjeku para se të ndërpritet anestetiku lokal dhe vazhdoni të merrni ilaçet nëse dhimbja vazhdon.
  3. Për dhimbje të butë, qetësuesit kundër-dhimbjeve jo më recëtë si Tylenol dhe ibuprofen mund të merren çdo 4 orë.
  4. Paketat e akullit mund të aplikohen në anën e fytyrës, ku operacioni u zhvillua për 20 minuta në të njëjtën kohë, pasuar nga një pushim 10-minutësh.
  5. Për të ngadalësuar gjakderdhjen, kafshimi i një bustine çaji me lagështi për një orë mund të ndihmojë.

Heqja e dhëmbëve të mençurisë

Nëse largoni apo jo dhëmbët e mençurisë varet nga disa faktorë. Prirja e fundit ka qenë ti lënë  vetëm dhëmbët e shëndetshëm të mençurisë dhe t’i monitorojë ato.

Kjo për shkak se rreziku i operacionit, i cili përfshin mpirje të përhershme dhe rrezikun e anestezisë, mund të tejkalojë të mirat e mundshme të heqjes së dhëmbëve të mençurisë në mënyrë rutinore.