MENU
klinika

Efektet magjike

A është çaji Senna i sigurt për t’u pirë?

09.04.2020 - 15:56

Senna është një barishte që vjen nga disa lloje të ndryshme të lulëzimit të bimëve Cassia. Gjethet, lulet dhe frutat e bimës së senës janë përdorur në çaj si një qetësues ose nxitës për shekuj.

Gjethet e bimës Senna përdoren gjithashtu në disa çajra për të ndihmuar në lehtësimin e kapsllëkut ose për të promovuar humbjen e peshës. Bimët më të zakonshme të senës Cassia të përdorura janë bimët C. acutifolia, dhe C. angustifolia, të cilat janë rritur në Lindjen e Mesme dhe Indi.

Fakte të shpejta në çajin e senës:

 • Senna është në dispozicion si një çaj, një lëng, një pluhur ose tableta.
 • Konsiderohet si e sigurt kur përdoret nga të rriturit dhe fëmijët mbi moshën 2 vjeç.
 • Ndërsa është përgjithësisht i sigurt, senna mund të bashkëveprojë me ilaçe të caktuara.
 • Përdorime të çajit të senës
 • Gjethet e bimës së senës përdoren në çajra dhe mund të ndihmojnë në lehtësimin e kapsllëkut.
 • Senna përdoret më shpesh si një qetësues, qoftë për të lehtësuar kapsllëkun, ose në disa raste, për të ndihmuar në humbjen e peshës. Është  gjithashtu një përbërës në disa laksativë konvencionale mbi-kundër.

Administrata e Ushqimit dhe Barnave e Shteteve të Bashkuara (FDA) ka aprovuar senën si një ilaç pa recetë për të trajtuar kapsllëkun. Dozat më të zakonshme janë:

 • Fëmijët: 8.5 miligram (mg) në ditë për të shkaktuar një lëvizje të vetme të zorrëve
 • Fëmijët mbi 12 vjeç dhe të rriturit: 17.2 mg në ditë, me jo më shumë se 34.4 mg çdo ditë
 • Të rriturit e moshuar: 17 mg në ditë
 • Shtatzënia pas lindjes: 28 mg në ditë, e ndarë në dy doza
 • Nuk rekomandohet të përdorni senna për më shumë se 2 javë në të njëjtën kohë.

Rreziqet

Ka pasur disa raporte të rasteve të personave që vuajnë nga dëmtimi i mëlçisë, koma ose dëmtimi i nervit pas përdorimit të senës. Në këto raste, njerëzit ishin duke përdorur senna në shumë më të larta se dozat e rekomanduara dhe për periudha kohore më të zgjatura.

Personat me këto kushte të caktuara mjekësore nuk duhet të përdorin senna, përfshirë:

kolana e librave

 1. Obstruksioni  i zorrëve
 2. Kolit  ulcerativ
 3. Semundja Crohn
 4. Apendicit
 5. Dehidratim
 6. Diarre
 7. Sëmundje  të zemrës
 8. Gjithashtu, kushdo që ka dhimbje barku ose fëmijë nën moshën 2 vjeç nuk duhet të përdorë senna.
 9. Gratë shtatzëna dhe nënat që ushqejnë me gji

Senna mund ose nuk mund të jetë e sigurt për përdorim gjatë shtatëzanisë. Gratë shtatzëna me kapsllëk duhet të flasin me mjekun përpara se të përdorni senna ose ndonjë laksativ tjetër.

Senna duket të jetë e sigurt për gratë që ushqejnë me gji, kur përdoret në sasinë e rekomanduar. Edhe pse një sasi e vogël e barishteve kalon në qumështin e gjirit, duket se nuk ka ndonjë efekt në foshnjat.

Efektet anësore

 • Kriza  ose dhimbje barku janë efektet anësore të mundshme të pirjes së çajit të senës.
 • Senna mund të shkaktojë disa efekte anësore të pakëndshme dhe madje edhe serioze.
 • Ato mund të përfshijnë:
 • Diarre
 • Kriza
 • Humbja  e lëngjeve
 • Dhimbje  barku
 • Çrregullimet  e elektroliteve
 • Duke  u ndjerë e dobët

Përdorimi afatgjatë i senës mund të shkaktojë varësi në mënyrë që të ketë një lëvizje të zorrëve, bllokim të gishtërinjve (zakonisht i kthyeshëm), gjakderdhje rektale dhe tretje.

Dikush që përjeton ndonjë nga këto efekte anësore duhet të flasë me mjekun , veçanërisht nëse nuk largohen. Është  thelbësore të pini shumë lëngje ose zgjidhje të zëvendësimit të elektrolitit kur merrni senna. Kjo është për të parandaluar që një person të humbasë shumë lëng ose elektrolit, veçanërisht nëse ka diarre.

Për t’u qetësuar nga  dhimbje barku ose kriza , njerëzit mund të zvogëlojnë dozën derisa të ndihen më mirë.