MENU
klinika

Ja ç'thonë mjeket

A janë fëmijët me imuniteti të dobët të rrezikuar nga COVID-19?

22.04.2020 - 15:52

Një nga disa pikat e ndritshme në pandeminë COVID-19 ka qenë perceptimi se fëmijët janë kryesisht të kursyer nga efektet e tij më të këqija. Po a janë fëmijët tashmë në rrezik të kontraktimit të infeksioneve serioze për shkak të një sistemi imunitar të kompromentuar? A kanë ata të njëjtën mbrojtje?

“Një grup për të cilin shqetësohemi gjithmonë kur bëhet fjalë për sëmundje virale është për fëmijë të dobët nga imuniteti”, tha Dr. Reggie Duerst, drejtor i programit të transplantimit të qelizave burimore në Spitalin e Fëmijëve të Chicikagos. Këta fëmijë zakonisht janë më të rrezikuar nga sëmundje virale të njohura, siç janë lia e dhenve, viruset e zakonshëm të ftohjes dhe gripi. Por, sepse ka kaq pak informacion në dispozicion për infeksionet COVID-19, është e vështirë të dihet se sa më i lartë mund të jetë rreziku për fëmijët me sistem imuniteti të kompromentuar. Deri më tani, incidenca e infeksioneve COVID-19 në spital është shumë e ulët.

Dr. Basim Asmar, shefi i sëmundjes infektive në Spitalin e Fëmijëve në Michigan, tha që nuk është ende e qartë nëse fëmijët me sistem imuniteti të kompromentuar kanë më shumë gjasa të marrin infeksione COVID-19. Është  gjithashtu e paqartë nëse ata do të kishin komplikime më të rënda nëse do të kishin një infeksion. “Ne nuk jemi vërtet të sigurt tani. Ne ende jemi duke mësuar, dhe çdo ditë po mësojmë diçka të re. Por me infeksione të tjera virale, fëmijët me imunitet të dobët kanë tendencë të kenë një kurs më të zgjatur,” tha Asmar.

Doktor Mehreen Arshad, një anëtare e Shoqatës së Sëmundjeve Infektive të Amerikës dhe një asistent profesor i pediatrisë në Universitetin Northëestern në Chicikago, u pajtua që ka vetëm jo shumë të dhëna për fëmijët dhe COVID-19, veçanërisht fëmijët me sistem imuniteti të kompromentuar. Ajo tha se fëmijët e imunizuar mund të kenë më pak rrezik nga COVID-19 sesa të rriturit, por ata mund të kenë më shumë rrezik sesa fëmijët me sistem imunitar të shëndetshëm. Ajo shtoi se është e rëndësishme të “ndërmarrë të gjitha masat paraprake” për të zvogëluar rrezikun e infeksionit për këta fëmijë.

Cilët fëmijë kanë një sistem imuniteti të kompromentuar?

Duerst tha se shumë fëmijë që janë duke u trajtuar për kancer dhe ata që marrin transplantime të qelizave burimore ose transplantime të organeve kanë tendencë të kenë kompromentuar sistemin imunitar. Ekzistojnë edhe kushte të trashëguara të mungesës së imunitetit. Fëmijët që kanë sëmundje të caktuara autoimune, të tilla si artriti reumatoid ose lupus, mund të marrin ilaçe që dëmtojnë përgjigjen e sistemit të tyre imunitar. Fëmijët e tjerë që mund të jenë në një rrezik më të lartë përfshijnë ata me fibrozë cistike dhe sëmundje të tjera të mushkërive sepse aftësia e tyre në mushkëri është tashmë e rrezikuar.

Midis fëmijëve që kanë marrë një transplant të qelizave burimore, sistemet imunitare të atyre që i rikthejnë qelizat (transplantimi autolog) janë afër normales pas një ose dy vjetësh , tha Duerst. Në fëmijët që marrin qelizat burimore nga një donator (transplantimi alogjenik), “ata janë në shtypje të vazhdueshme të imunitetit për tre deri në gjashtë muaj, dhe shpesh më gjatë. Nëse ata kanë një kurs të qetë, nga dy vjet ata fillojnë të kthehen në normale”, ai tha. Fëmijët që kanë bërë transplant organesh mund të qëndrojnë në ilaçe që shtypin imunitetin për një kohë të gjatë, shpesh dhe gjithë jetën.

Atëherë, çfarë hapash duhet të ndërmarrin prindërit për t’i mbajtur këta fëmijë të sigurt? Arshad tha, “Unë do të isha pak më e rreptë për fëmijët me imunitet të kompromentuar. Qëndroni brenda sa më shumë që të jetë e mundur. Mos keni kontakte me askënd me rrezik më të lartë, si gjyshërit, ose dikush me simptoma. Mos shkoni në dyqane,evitoni turmat. “

Ajo vuri në dukje se “këto familje janë mësuar të marrin masa paraprake tashmë. Ata mund të jenë më të vetëdijshëm për rreziqet e mundshme.” Asmar u pajtua që është e rëndësishme të ndiqni parandalimin e infeksionit me sens të zakonshëm. Dhe, ai shtoi, “Nëse dikush është i sëmurë brenda familjes, madje edhe nëna ose babai, ata duhet të përpiqen të shmangin kontaktin me fëmijën, dhe duhet të qëndrojnë në një dhomë të veçantë”. Për më tepër, Asmar tha se fëmijët me sistem imuniteti të kompromentuar duhet të jenë sa më të azhurnuar në imunizimet sa të jetë e mundur.

Nëse fëmija ka një sistem imuniteti të kompromentuar dhe sëmuret, Duerst tha të thërrisni mjekun duke trajtuar gjendjen e kompromentimit imunitar për të marrë udhëzime. “Ka shumë arsye që nuk doni të hyni në çdo hyrje të dhomës së urgjencës,” tha ai. Por me një numër masash paraprake dhe ekzaminim në vend, spitalet janë “ende një vend relativisht i sigurt “, shtoi ai. Arshad tha që për vizita më rutinore, fëmijët shpesh mund të shihen përmes telekomunikacionit. Dhe nëse ka diçka që mjeku duhet ta shohë fëmijën , mund ta kontrollojë fëmijën edhe në shtëpi.

“Ndërsa ne nuk po shohim se fëmijët e kompromentuar nga imuniteti marrin një numër dërrmues të infeksioneve, nuk ka asnjë arsye të vetëkënaqemi,” vuri në dukje ajo.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Komisionari për Zgjerimin i Bashkimit Evropian, Varhelyi

“BE-ja nuk po bën garë me ndihmat për Ballkanin”

Këngëtari shqiptar jep lajmin e shumëpritur

‘Jemi shëruar nga koronavirusi, presim të dalim nga Infektivi’