MENU
klinika

Mos u frikësoni nga COVID-19

Hëngrët ushqimin e gatuar nga një kuzhinier i infektuar?

05.04.2020 - 13:08

Edhe nëse darka juaj ishte përgatitur nga një kuzhinier i cili ka COVID-19, ka pak nevojë të shqetësoheni për rrezikun nga infeksioni, sipas një eksperti të viruseve.

“Kuzhinat e restoranteve mund të jenë një nga vendet më të sigurta në këtë shpërthim koronavirus sepse ata tashmë praktikojnë protokolle të rrepta të higjienës për të shmangur sëmundjen e lindur nga ushqimi”, tha Paula Cannon, një profesore e mikrobiologjisë molekulare dhe imunologjisë në Keck School of Medicine të Universitetit të Southern California, në Los Angeles.

“Pronarët po e marrin këtë jashtëzakonisht seriozisht dhe po monitorojnë stafin e tyre për simptoma dhe inkurajojnë respektimin më të rreptë të të gjitha procedurave të higjienës ushqimore,” tha Cannon në një njoftim universitar.

Chefs brings home cooking to medical staff fighting COVID-19 in ...

Edhe nëse një kuzhinier i sëmurë po përgatiste picën , burgerin ose ushqimin dhe ata do të këputeshin mbi ushqimin – “që unë mendoj se është jashtëzakonisht e pamundur të ndodhë”, tha Cannon – ka edhe mbrojtje të lehtë, shtesë, të cilat mund t’i adoptoni në shtëpi.

Për shembull, ajo theksoi se është e lehtë për të vrarë koronavirusin e ri me nxehtësi. Kështu që marrja e vaktit tuaj në shtëpi, ose duke u siguruar që është i nxehtë, duhet të japë një siguri shtesë, tha Cannon.

Nëse jeni akoma pa shqetësim, blini ushqim për të ngrënë ditën tjetër dhe ruajeni në frigorifer, sugjeroi ajo. Koha, si dhe nxehtësia, vret koronavirusin e ri.

Shqetësohen se virusi mund të mbetet në pjesën e jashtme të kontejnerëve ? Transferoni  ushqimin në një enë të pastër – dhe sigurohuni që të lani duart përpara se të hani, këshilloi Cannon.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ja çfarë thotë Shoqata Ndërkombëtare e Monedhave

A përhapet COVID-19 nga lekët?

Sqaron Autoriteti Europian për Sigurinë Ushqimore

A përhapet COVID-19 nga ushqimet?

Përgjigjet mjeku Pëllumb Pipero

A përhapet koronavirusi nga buka dhe ushqimet?